Kako motivirati djecu da uče i rade domaću zadaću

Školske obveze mogu teško pasti i prekaljenim školarcima, kamoli prvašićima koji tek trebaju razviti rutinu i steći naviku ispunjavanja zadanih školskih obveza. Ustrajati u tome ponekad je pravi izazov, ali uz koji dobar savjet moguće je lakše prebroditi i tu situaciju.

Ulaskom u školsku dob dijete zapravo počinje s konstantnom i višegodišnjom pripremom za ono što ga u životu čeka: svijet rada, obveza, dužnosti, ali i prava i blagodati koje dolaze sa završenim poslom, odnosno ispunjenim dužnostima. S obzirom na to da djeci roditelji vrlo često, barem kada je riječ o školskim obvezama, pristupaju iz pozicije moći, odnosno ne objašnjavaju djetetu zašto bi trebalo ispunjavati zadane obveze, samo ga tjeraju da ih ispunjava, to može djelomično demotivirati dijete. Nitko od nas, čak ni u odrasloj dobi, ne voli osjećaj da – i to samo zato što se mora – baš mora bez osobnog zadovoljstva ispuniti nešto što mu je nametnuto.

Iako se u odgoju djece vrlo često kao glavni principi koriste metode kazne i nagrade, ni oslanjanje isključivo na motivaciju djeteta putem nagrađivanja nije idealno rješenje. Stvaranje takve navike kod djeteta stavlja roditelje u poziciju da se automatski očekuje da svaki ispunjeni zadatak prati nagrada pa to postaje jedini razlog zašto i kada dijete izvršava svoje obveze.

Izvršavanje školskih obveza trebalo bi pokušati postaviti u realnu životnu situaciju u kakvoj će se dijete poslije i naći: razgovarajte o školskom gradivu, raspravljajte s djetetom o tome što misli o naučenom. Dijete će to shvatiti kao poveznicu s vama, kao dio vašeg odnosa te se osjećati važno kad raspravljate s njim i tražite njegovo mišljenje. 

Također, pokušajte se naučenog dotaknuti i u slobodno vrijeme koje provodite zajedno. Primjerice, kad odete s djetetom u prirodu, zamolite ga da vam pokaže biljke o kojima su razgovarali na biologiji. Također, zajedničko bavljenje sportom ili posjet muzeju motivirat će dijete da vam sljedeći put može pokazati što je o tome u međuvremenu naučilo. To mu pruža osjećaj postignuća, uspjeha jer tako može s vama podijeliti svoje znanje te vas naučiti nečemu što ste možda – jer prošlo je mnogo vremena otkad ste i sami sjedili u školskim klupama – zaboravili. 

Naravno, za sve takve aktivnosti važno je da dijete ima dovoljno energije i da bude zdravo, a to je pak zahvaljujući probiotskim pripravcima kakav je Alfabiotik danas mnogo lakše postići. Alfabiotik čuva imunosni sustav organizma i štiti ga u situacijama pojačanog napora.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-motivirati-djecu-da-ue-i-rade-domau-zadau-ndash-jgl-obitelj