Kako liječiti uši na vlasištu?

Suprotno mišljenju da je pojava ušiju odraz loše higijene, uši na vlasištu česta su i normalna pojava jer se nalaze u našem izravnom okruženju. Ako vaše dijete pohađa školu ili ide u vrtić, postoji vrlo velika mogućnost da se u jednom trenutku susretnete s ušima.

Uši na vlasištu maleni su insekti koji se hrane ljudskom krvlju, sivkasto bijele su boje te veličine od 2 do 4 mm. Najčešće pogađaju djecu, i to izravnim prijenosom s kose na kosu. Proces liječenja uključuje određene korake kojih se valja držati.

Simptomi i znakovi

S obzirom na veličinu ušiju, teško ih je primijetiti golim okom. Najizraženiji simptom koji upućuje na mogućnost njihove pojave je svrbež. To je zapravo alergijska reakcija na slinu uši. Svrbež se može pojaviti tek nakon dva do šest tjedana dok se jajašca (gnjide) izlegu i uzrokuju nadražaj tjemena.

Osim pojave gnjida kao jasnog znaka zaraze, pregledom tjemena možete utvrditi postojanje malenih crvenih ispupčenja na glavi, vratu i ramenima. Također, javljaju se i teškoće sa spavanjem, što može dovesti i do razdražljivosti.

Liječenje

Za liječenje ušiju na vlasištu postoji nekoliko mogućnosti koje, ovisno o dobi djeteta i vremenu zaraze, treba primijeniti.

  1. Šamponi i kreme: dostupni su u ljekarnama. Sadrže kemikalije i insekticide koji ubijaju uši. Pažljivo pročitajte i slijedite upute priložene uz pakiranje. One se obično odnose na količinu šampona koju trebate staviti na kosu te vremenu potrebnom da proizvod djeluje.
  2. Češalj: sadrži vrlo uske zupce. Potrebno je iščešljavati pramen po pramen i ručno uklanjati gnjide i uši na koje naiđete.
  3. Šišanje kose: zadnji je korak u velikoj većini slučajeva. Ne strepite od toga ako je zaista potrebno. To će uvelike pomoći u liječenju, osobito ako je riječ o dugoj kosi.

Komentiranje je zaključano.

kako-lijeiti-ui-na-vlasitu-ndash-jgl-obitelj