Pet stvari o očinstvu o kojima nitko ne priča

O očinstvu se generalno ne priča toliko kao o majčinstvu. Nije da o očevima nitko ne priča, ali nije ni da jedan drugoga tješimo svako malo, već se trudimo pokazati da je to nama prirodno, tek tako, a zapravo ne znamo što nas je snašlo - kao ni mame.

Otac ne postaneš preko noći

Biti otac nešto je što se uči, a za što ne postoji literatura. Učiš svaki dan i svake sekunde uz svoje dijete i godinama usavršavaš tu vještinu. Nikada nisi siguran jesi li sve naučio. Taman kad misliš da sve znaš, život te uvjeri u suprotno.

Očinstvo je teško

Očinstvo nije jednostavno jer ono sa sobom nosi mnogo odgovornosti, brige, očekivanja i odricanja. Očinstvo je briga. Sa svakim idućim djetetom brige se množe, a otac ste kada se znate s tim nositi a da se ne oznojite, ali nikad se ne prestajete brinuti.

Biti bolji od najboljeg

Očinstvo je neprestano valoriziranje tate. Nešto poput beskonačno dugog razgovora za posao, kada morate ostaviti najbolji mogući dojam. Ja se svakodnevno trudim biti i bolji otac i čovjek nego što možda jesam te tako sinu biti najbolji mogući uzor. On sve upija od mene, da bi jednoga dana postao i bolji uzor svojem djetetu nego što sam ja bio njemu.

Očinstvo nije zatvor

Očinstvo je “zadnja ruka” u procesu postanka muškarcem, šlag na torti i šećer na kraju. Očinstvom nisam prestao biti ono što jesam, ali sam izgubio mnoge besmislene navike, shvatio sam više stvari koje prije nisam razumio te naučio cijeniti bitne stvari u životu.

Očinstvo je tu kada nitko nije

Kada je vašem partneru teško, vama je još teže. Ali, znaš da si otac, da moraš jer nitko drugi to neće i ne može umjesto tebe. Trudiš se i kada više nemaš snage. Budiš se i kad misliš da više ne možeš. Imaš živaca za koje nisi ni znao da postoje. Očinstvo je ono što te tjera da ideš naprijed i daješ svoj maksimum. Očinstvo te mijenja nabolje i čini iskonski sretnim.

Komentiranje je zaključano.