Kako izaći na kraj s temper tantrumima kod djece?

Plakanje, vrištanje, udaranje, bacanje stvari i zadržavanje daha… sve su to uobičajene metode kojima djeca od dvije i tri godine izbacuju frustracije. Amerikanci ih zovu “temper tantrum”, a razdoblje u kojem se pojavljuju “terrible twos”. Kako si pomoći?

Najprije, morate shvatiti da dijete nije zločesto i ne pokušava manipulirati vama. To doista neće biti prvo što će vam pasti na pamet kad se u punom supermarketu baci na pod i počne urlati iz svega glasa, no ipak je to sasvim normalna reakcija na proživljavanje emocionalnog preopterećenja, što tantrumi i jesu. Iako se nama čini da u takvim situacijama komuniciraju „neprikladno“, za njih je to u tom trenutku života jedini način na koji znaju izraziti vlastite potrebe.

Osim što su tantrumi situacije u kojima dijete najviše treba našu podršku, oni su i prigoda da ih naučimo kako upravljati vlastitim osjećajima.

Zato ignoriranje, popuštanje i udaranje nisu prikladne roditeljske reakcije na takvo ponašanje. Osim što su tantrumi situacije u kojima dijete najviše treba našu podršku, oni su i prigoda da ih naučimo kako upravljati vlastitim osjećajima, a nerijetko je to i prilika roditeljima za sasvim istu lekciju. Razmislite: ako vi u takvoj situaciji niste u stanju proraditi svoju frustraciju zbog takvog djetetova ponašanja pa ga udarite ili na njega vičete, s kojim pravom očekujete da se dijete koje ima samo dvije godine životnog iskustva s istovjetnom situacijom nosi bolje od vas!? I da, ono što je sitnica vama, onome tko to prvi put doživljava, to sigurno nije.

Kad naučite s kojim se situacijama vaše dijete teško nosi, pripazite da u njih ulazite mirni. Komunicirajte s djetetom, najavljujte svoje akcije i unaprijed postavite ograničenja. Kad vam je dijete žedno, gladno ili umorno, prag za frustraciju je niži, vjerojatnost tantruma veća, a premaleni su da uvijek znaju kad su gladni, žedni ili premoreni. Uz to, kad im je imunitet ugrožen, to još više osjete. Zato je Alfabiotik Junior odličan izbor za dvogodišnjake i trogodišnjake – podržava imunitet i zdravlje crijeva, što dokazano utječe na dobro raspoloženje.

Unatoč svim naporima, tantruma će biti. Stoga, postavite ograničenja, držite ih se, ali istodobno se pobrinite da dijete zna da ste tu za njega, bilo u obliku zagrljaja ili davanja prostora. Kad se smiri, razgovarajte o onome što se dogodilo, objasnite mu zašto tantrumi nisu dobar način nošenja sa snažnim osjećajima te mu ponudite alternativu. I na kraju, podsjetite ih da ih volite bez obzira na sve.

Komentiranje je zaključano.