Adrenalni umor – bolest modernoga doba

Moderno doba u kojemu živimo s jedne je strane učinilo naš život duljim i lakšim nego ikad prije u povijesti čovječanstva, dok je s druge strane kvaliteta života današnjeg modernog čovjeka uvelike upitna. Ubrzan životni ritam, preopterećenost informacijama, povećana količina obveza i želja da budemo što uspješniji na poslu, donose sa sobom i mnoštvo negativnih posljedica.

Kronični umor u današnjemu svijetu poprima razmjere prave epidemije. Stres, koji u organizmu može izazvati i pozitivne posljedice poput trenutačne navale adrenalina koji nam pomaže da se s nekim stresnim trenutkom nosimo brže, bolje i lakše, dugoročno ima vrlo ozbiljne i negativne posljedice. Stresne situacije povezane su s pojačanim lučenjem različitih hormona, što u situacijama kada se stres u organizmu gomila dulje vrijeme može izazvati ozbiljne hormonalne poremećaje.

Posljedice, nažalost, intenzivnije i češće doživljava ženski spol. Naime, zbog povećane količine stresa pojačano radi nadbubrežna žlijezda koja onda pojačano luči kortizol i DHEA hormone. Njihova prisutnost u povećanim količinama utječe na pojavu pojačane dlakavosti, akni, umora, nakupljanja masnih naslaga u području trbuha, smanjenja libida i slično.

Stresne situacije povezane su s pojačanim lučenjem različitih hormona, što u situacijama kada se stres u organizmu gomila dulje vrijeme može izazvati ozbiljne hormonalne poremećaje.

Dakle, posljedice su vidljive na fizičkom i psihičkom području. Kad nadbubrežna žlijezda predugo radi pod prevelikim preopterećenjem, u krajnjem slučaju dolazi do njezina potpunog preopterećenja, odnosno do faze kada ona u stresnim situacijama uopće više ne radi. To pak može dovesti do kompletnog disbalansa hormonalnog sustava kod žena te još ozbiljnijih posljedica na cjelokupni organizam kao što su depresija, opadanje kose i slično.

Stoga je iznimno važno na vrijeme prepoznati simptome koji upozoravaju na to da je došlo do kroničnog preopterećenja organizma te da treba stati, regenerirati se i napraviti bolji plan organizacije kako bismo barem umanjili količinu stresa izazvanu modernim načinom života.

Pored već navedenih simptoma, obratite pozornost i na snagu svojega imuniteta te, svakako, emocije. Česte prehlade, popraćene općim umorom, mrzovoljnošću i nesanicom znak su da je vrijeme da potražite savjete stručnjaka, odnosno liječnika. Međutim, svome organizmu možete pomoći i tako da se o njemu brinete i onim metodama i preparatima do kojih možete doći i bez liječnika. Ojačajte svoj imunitet pomoću probiotskih pripravaka kao što je Prolife VIS suspenzija, a dišne puteve koji su opterećeni sekretom zbog učestalih prehlada očistite uz pomoć Aqua Maris Clean otopine.

I zapamtite – uvijek ima načina da si pomognemo u borbi sa stresom i njegovim posljedicama, a najviše ćemo učiniti ako se pokušamo kvalitetno odmoriti i opustiti.

Komentiranje je zaključano.