Kada se bebe mogu početi kupati u moru?

Vaša se beba dosad upoznala s mnogim stvarima i pojavama i ne želite da ostane zakinuta za zabavno iskustvo mora. Kad beba ide na more, zlatno pravilo glasi: opreza nikad dovoljno!

Prvo i osnovno pitanje glasi – kada je beba spremna za more? Pravo putovanje planirajte nakon što se obavili sve zdravstvene preglede i cjepiva i kada ste već i vi i obitelj navikli na malenu prinovu i njezine potrebe, što je najčešće nakon 6. mjeseca bebine starosti. Računajte na to da ste i vi i beba dobrog zdravlja i da je vremenska prognoza pogodna, odnosno da vani nije prevruće i da more nije prehladno. Isto tako, imajte na umu da se dijete mora priviknuti na novu, neočekivanu okolinu, stoga se ne preporučuju vikend putovanja, već barem jedan tjedan.

Samozaštita tanke i osjetljive dječje kože počinje se razvijati tek nakon druge godine života

Postoji nekoliko zlatnih pravila kojih biste se trebali pridržavati na moru s bebom. Samozaštita tanke i osjetljive dječje kože počinje se razvijati tek nakon druge godine života, pa do tada svako izlaganje suncu predstavlja velik rizik za kasnije zloćudne bolesti. Upravo radi toga djecu treba kvalitetno i kontinuirano štititi od štetnog sunčevog zračenja. Za početak, obavezno poštujete vrijeme izlaska na sunce. Male bebe nikako ne izlažite suncu od 10 – 18 sati. Neka beba bude izložena suncu jedino kada se kupa, a tada je zaštitite kapicom ili šeširićem i vodootpornim sredstvom sa zaštitnim faktorom 50 za UVA i UVB zrake. Sredstvo nanesite u hladu u debljem sloju na cijelo tijelo od tjemena, preko ušiju do tabana. Isto tako, dok se dijete igra na plaži, osim kremama, suncobranima, naočalama i šeširićima zaštitite ga i laganom i udobnom odjećom dugih rukava i nogavica (obavezno pokrijte vrat i donji dio leđa) te prozračnom, ali zatvorenom obućom.

Djeca drugačije reagiraju na more. Mogu biti oduševljena vodom, ali ne i kupanjem. Najbitnije je da nipošto ne silite bebu na kupanje ako se boji vode. Dijete se treba bez prisile priviknuti na more, u čemu mu pomažete upravo vi. Zajedničko druženje je najbolja motivacija za ulazak u čaroban morski, vodeni svijet. Raznovrsnim igrama i aktivnostima u vodi možete lako zagolicati maštu vašeg mališana i pokazati mu koliko kupanje i bućkanje u plićaku može biti zabavno. U tome će vam pomoći loptica, plivače rukavice, kolutovi i mnogo smijeha. Dijete će se s vremenom naviknuti na vodu i u moru pronaći užitak te će se, uz povjerenje u vašu zaštitu i svoje sposobnosti, lakše prilagoditi na kupanje. Samo upamtite da ništa ne forsirate, već djetetu sa strpljenjem i razumijevanjem dajte vremena.

Većina djece se naprosto oduševi plažom, morem, kupanjem, igranjem i užitkom koje ono donosi. Omogućite svojem djetetu da se što sigurnije i zabavnije postupno upoznaje s tom veselom stranom ljeta.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Plivanje kao tjelovježba