Utjecaj sunca i mora na kožu

Ugodna kombinacija mora i sunca, čiji su pozitivni učinci vidljivi već nakon prvih kupanja, može biti vrlo učinkoviti recept za ljepotu i zdravlje.

Ljeto je idealno vrijeme za blagotvornu kombinaciju sunca i mora, koja nas puni pozitivnom energijom i obogaćuje naše zdravlje. Krenimo s morem! Već su i stari Grci primijetili ljekovito djelovanje mora i počeli njime liječiti mnoge zdravstvene probleme. Talasoterapija se i danas primjenjuje za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima.

Sunčanje potiče i proizvodnju endorfina, što podiže raspoloženje pa se osjećamo vedro i opušteno

Uz sve ostalo, zahvaljujući svojim sastojcima, more ima izrazito pogodan utjecaj na kožu. Osnovni sastojci mora, soli, alge i planktoni, opskrbljuju organizam različitim mineralima, vitaminima, elementima u tragovima te proteinima i aminokiselinama koji prodiru kroz kožu. Morska voda, u biti, povoljno utječe na sve tipove kože: čisti masnu i smiruje osjetljivu kožu sklonu crvenilu. Natrij, kalij, brom, jod, kalcij, magnezij, fosfor i selen, poboljšavaju cirkulaciju u dubljim slojevima kože, jačajući vezivna tkiva. Isto tako, potiče obnavljanje stanica kože i stvaranje kolagena, jača obrambene mehanizme kože, potiče izmjenu tvari, sprečava upale i pomaže kod alergijskih reakcija. Povrh svega, zahvaljujući algama koje sadrže vitamine A, B, C, i E, morska voda ima i dokazani anti-aging efekt pa služi i kao dobra prevencija nastanka bora i znakova starenja kože. U svakom slučaju, rezultat je vidljivo sjajnija, napetija, mekša i zdravija koža nakon kupanja.

S druge strane, izlaganje suncu također ima pozitivan utjecaj na kožu i zdravlje, ako se ne prijeđe granica kada djelovanje postaje štetno. Sunčanje ne donosi samo lijep ten, već dokazano pomaže u regulaciji gotovo svih tjelesnih funkcija! Za početak, sunčeve zrake šire kapilare, što poboljšava cirkulaciju, a ona je i osnovni preduvjet za zdravlje i ljepotu kože. Kože se uslijed blagog djelovanja sunca bolje hrani i lakše izbacuje štetne tvari. Osim toga, sunčevo djelovanje potiče sintezu vitamina D koji je odgovoran za skladištenje kalcija u kostima, zubima i noktima, odnosno za njihovu čvrstoću, rast i održavanje. Kao dodatni bonus, sunčanje potiče i proizvodnju endorfina, što podiže raspoloženje pa se osjećamo vedro i opušteno.

Ipak, treba ponoviti da predugo i neumjereno izlaganje sunčevim zrakama može biti i vrlo opasno. Sa sunčanjem ne treba pretjerivati jer vrlo lako može djelovati kontraproduktivno. Štetan utjecaj UVA zraka je kumulativan, odnosno osjeća se tek nakon nekog vremena, a uzrokuje uništavanje vlakna kolagena i elastina. Koža postaje suha i dehidrirana, a tonus je slabiji, što vodi do nastanka bora. O drugim utjecajima, poput opeklina i mogućih dugoročnih malignih promjena da ni ne govorimo. Ono što trebate jest zaštititi kožu i izbjegavati prejako podnevno sunce. Da biste uživali u svim blagodatima sunca dovoljno je da odaberete prijepodnevno ili večernje sunce.
Svako vam se ljeto nudi mogućnost da tijelo i duh obogatite blagodatima koje vam nude morska voda i sunce, pod uvjetom da znate kako i kada uživati u njima.

Komentiranje je zaključano.