Plivanje kao tjelovježba

Kad smo bili djeca, mnoge od nas je bilo teško izvući iz vode ili plićaka. S razlogom, jer tijelo prepoznaje što je za njega dobro. Saznajte koje su koristi od plivanja u ove vruće ljetne dane.

Ljudska vrsta oduvijek ima sposobnost plivanja. Prije je najčešće služila za bijeg od grabežljivaca, dolazak do hrane ili druge aktivnosti nužne za preživljavanje. U 21. stoljeću plivanje je omiljena aktivnost ljudi diljem svijeta, upravo zato što aktivira sve mišiće, a osjećaj tijela u vodi je iskustvo teško usporedivo s bilo kojim drugim.

Nabrojimo razloge zašto je plivanje idealna tjelovježba:

 • Aktivira mišiće cijelog tijela
 • Za razliku od trčanja ili teretane, plivanje jača vezivno tkivo, a pritom ga ne opterećuje
 • Pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav (srce i krvni tlak)
 • Osnažuje pluća i povećava njihov kapacitet
 • Predstavlja lak i zabavan način mršavljenja
 • Olakšava astmu
 • Odlično je za sve uzraste, kao i za trudnice

Ako se preko zime ili jeseni teško natjeramo na odlazak na bazen, preko ljeta uistinu nemamo izlike. Neodoljiva kombinacije plaže, sunca i mora, poziva nas da ljeto iskoristimo i za ovu idealnu ljetnu tjelovježbu. Također, ne zaboravite da morska voda izrazito pozitivno djeluje na kožu i na dišne puteve.

Upoznajmo se s osnovnim tehnikama plivanja. Kraul je zbog svoje brzine i jednostavnosti najrašireniji stil. Kolokvijalno ga znamo i kao „muški“ stil, iako je jednako pogodan za oba spola. Leđni stil je, u biti, obrnuti kraul (jednaki naizmjenični pokreti ruku i nogu). Zatim, tu su prsni stil (podsjeća na pokrete žabe) i delfin (ili leptir), koji je ponešto zahtjevniji za izvođenje.

Okvirna potrošnja kalorija po satu plivanja:

 • Kraul – 600
 • Prsno – 400
 • Leđno – 500
 • Delfin – 900

Koji god stil izabrali, uvijek plivajte na prostoru bez motornih čamaca te se držite plivačke zone. Isto tako nastojte plivati u blizini obale, bez obzira na vaše iskustvo; more je ipak prirodna sila, a nepotreban rizik može se lako izbjeći. Kvalitetne naočale za plivanje pametna su investicija, pogotovo ako nosite kontaktne leće.

Ne zaboravimo na opuštajuću stranu plivanja. Lagano plivanje u kombinaciji s umjerenim suncem i prekrasnom prirodom, opušta svaki dio tijela, otapa stres i puni vas energijom. Usto, plivanje može biti i zabavna obiteljska aktivnost. Djeca obožavaju vodu. Ako ne znaju plivati, uz vašu pomoć će brzo naučiti, stoga je ljeto idealna prilika za zajedničku igru koja će vam sigurno ostati u sjećanju.

Plivanje je aktivnost pogodna za sve. Stari ili mladi, s djecom ili sami, voda nas obogaćuje svojim pozitivnim učincima, jača naše tijelo i opušta naš um. Svaki dan odvojite dio svog vremena i krenite plivati. Ako i ne idete na more, bazen vam je uvijek pri ruci.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Kegelove vježbe