Kada je grlobolja zabrinjavajuća?

Premda upalu grla i snažnu grlobolju povezujemo sa zimom, taj tip upala zapravo vrlo često stvara probleme i ljeti. No, kada je vrijeme da potražite profesionalnu pomoć liječnika, saznajte ovdje.

Grlobolja nastaje kao posljedica bakterijske ili virusne upale grla, pri čemu je uglavnom karakterizira slabija ili snažna bol koja govor i gutanje čini bolnima. Razlozi grlobolje mogu biti brojni, ponekad do nje dolazi čak i zbog presuhog zraka u prostoriji, alergija ili prevelikog naprezanja pri vikanju ili pjevanju, no uglavnom su uzročnici virusi ili bakterije, koji se tijekom ljeta zbog vrlo toplog vremena vrlo rado razmnožavaju i naseljavaju u sezonske namirnice koje volimo.

Od grlobolje koja nastaje kao posljedica mnogih virusa, opasnija i teža je ona koja nastaje zbog najezde bakterija koje okupiraju najčešće uvulu na krajnjem dijelu mekog nepca, odakle se dalje šire prema krajnicima. Bakterije vrlo često uzrokuju oticanje, gnojne čepove u grlu, naglo povišenje tjelesne temperature, sveopću nemoć te izrazito crveno grlo.

To je teži oblik upale grla i vjerojatno će zahtijevati posjet liječniku i liječenje antibioticima koje će vam propisati vaš obiteljski liječnik. Dijagnozu će uspostaviti brisom grla koji će u konačnici potvrditi je li riječ o bakterijskoj upali grla.

Česti uzročnici grlobolje su virusi ili bakterije koji se tijekom ljeta zbog vrlo toplog vremena vrlo rado razmnožavaju i naseljavaju u sezonske namirnice koje volimo.

Virusna upala grla mrvicu je drukčija, rekli bismo – blažih simptoma. Bol je slabija, nastaje sporije, povišene tjelesne temperature nema ili je vrlo malo povišena, a može biti popraćena hunjavicom. Taj tip grlobolje možete izliječiti i bez liječnika, i to uz pomoć raznih prirodnih i bezreceptnih pripravaka. Grgljanje morske soli pomiješane s vodom, čaj od kadulje, kima ili islandskog lišaja pomoći će u smanjenju boli te sprječavanju daljnjeg razmnožavanja virusa u upaljenom grlu.

Naravno, važno je pokušati spustiti temperaturu paracetamolom, a bol u grlu moguće je ublažiti i pomoću Septogal pastila ili spreja, koji u sebi sadrže vrijedne sastojke koji će pomoći u oporavku, ali i smanjenju boli.

Neovisno o tome o kojoj je vrsti upale riječ te kako ćete je liječiti, dvije su stvari svakako obvezne: pijte mnogo tekućine, čak i ako je grlobolja jaka, kako biste prevenirali dehidraciju, pogotovo ako imate povišenu temperature, te provjetravajte prostorije u kojima boravite kako suhi zrak ne bi pogoršao situaciju. Uz malo sreće i poneki pripravak, vaše će grlo uskoro ozdraviti.

 

Komentiranje je zaključano.

kada-je-grlobolja-zabrinjavajua-ndash-jgl-obitelj