Promjene na koži prema fazama trudnoće

Trudnoća je vrijeme promjena – pa ne zove se bez veze drugo stanje! Tako se tijekom trudnoće na koži javljaju brojne promjene, različitog intenziteta i cijele lepeze varijacija.

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju, u 90 % trudnoća javlja se hiperpigmentacija, lokalizirano zatamnjenje područja kože, najčešće u obliku zatamnjenja po sredini trbuha. Potamniti mogu i bradavice dojki, pazusi, genitalije, međica i anus. Nakon poroda to se djelomično ili potpuno povlači. Crvenilo dlanova javlja se kod 2/3 svih trudnica, a povlači se u prvom tjednu nakon poroda.

Crvenilo dlanova javlja se kod 2/3 svih trudnica, a povlači se u prvom tjednu nakon poroda.

Drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju može se pojaviti melazma gravidarum odnosno “maska trudnoće”, osobito kod žena tamnije puti. Riječ je o nepravilnim, ograničenim i simetričnim smeđim mrljama na licu koje nestanu tijekom prve godine nakon poroda. Paukolika proširenost kapilara pojavljuje se u obliku crvene mrlje ili loptice iz koje se granaju sitne krvne žile, najčešće u predjelu lica, vrata, dekoltea, duž ruku ili na šakama. Većina spontano nestane nakon poroda. Proširene vene zahvaćaju noge, stidnicu ili područje završnog crijeva (hemeroidi), a u tom slučaju prijeko su potrebne elevacije nogu, vježbe, elastične čarape te izbjegavanje dugog sjedenja i stajanja.

Treće tromjesečje

U zadnjem tromjesečju dolazi do povećane aktivnosti znojnica, što može izazvati hiperhidrozu. Međutim, najpoznatija promjena na koži koju trudnice istodobno očekuju i nadaju se da će je izbjeći, su strije. Strije se u početku pojavljuju kao ljubičasti linearni tračci, no vremenom prelaze u diskretne udubine boje slonovače. Najizraženije su u predjelu trbuha, na grudima, bedrima, ali se mogu javiti i na donjem dijelu leđa, stražnjici te nadlakticama. Svrbež se javlja u oko 20 % trudnica, a obično zahvaća vlasište, anus, stidnicu i kožu trbuha. Njega kože uljnim kupkama i preparatima, poput Pantexol Repaira, može znatno ublažiti simptome svrbeža.

Komentiranje je zaključano.

promjene-na-koi-prema-fazama-trudnoe-ndash-jgl-obitelj