Najčešći uzroci ljetnih urinarnih infekcija

Ljeto je vrijeme sunca, mora, zabave i - urinarnih infekcija. I ne, nije to posljedica samo kupanja u bazenima, nego i promjene okoline, temperature, načina ishrane te vrućine i vlage koje pogoduju razvoju bakterija. Kako se obraniti?

Najčešća urinarna infekcija je upala sluznice mokraćnog mjehura ili cystitis. Simptomi su učestalo mokrenje, bol u donjem dijelu trbuha, bol pri mokrenju te mutni, krvavi urin neugodna mirisa. Za pomoć pri liječenju pijte mnogo tekućine i konzumirajte plodove brusnice ili njezine ekstrakte te obvezno posjetite liječnika.

Bakterija Escherichia coli (E. coli) također je jedan od češćih uzročnika urinarnih infekcija. Prenosi se iz debelog crijeva ili vagine. Tipični simptomi su učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili urin sa sukrvicom te probadanje u donjem dijelu trbuha i leđima. Tijekom liječenja infekcije E. coli konzumirajte mnogo tekućine kako biste bakteriju izbacili putem urina.

Candida je jedna od gljivica koja također može izazvati urinarne infekcije. U urinarni trakt može se prenijeti iz vaginalnog trakta. Donosi pojačan gust iscjedak, vaginalni svrbež, oticanje sluznice, osjećaj pečenja i osip. Do nje dolazi zbog narušene ravnoteže vaginalne flore. Pomaže primjena adekvatnog sapuna i probiotika za obnovu i održavanje vaginalne flore, poput vaginalnih kapsula Lactogyn i Lactogyn sapuna.

Prljavi higijenski ulošci i tamponi pogodni su za razvoj bakterija. Tamponi mogu i narušiti vaginalnu floru,  što možete otkloniti uporabom menstrualne čašice. Često mijenjajte i nosite pamučno donje rublje, a tange izbjegavajte jer se njima lako prenose bakterije od vaginalnog otvora do mokraćnog kanala.

Ako ste osjetljivi, izbjegavajte kupanje u bazenima i vodama koje nisu provjerene – to uključuje i nečiste plaže! – kao i dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima i oskudnu odjeću u klimatiziranim prostorijama te prakticirajte sigurne seksualne odnose.

Komentiranje je zaključano.

najei-uzroci-ljetnih-urinarnih-infekcija-ndash-jgl-obitelj