Iznenađujuće stvari koje bebe rade

Niste li oduvijek željeli imati neobične moći i pomoću njih postati junak ili junakinja? Iako se toga ne sjećate, to ste već bili! Svi su ljudi sposobni za vrlo neobične stvari, gotovo supermoći... dok su male bebe!

Nažalost, sve te neobične sposobnosti nestanu već u prvim mjesecima života. Riječ je o urođenim refleksima koji novorođenim ljudima pomažu da se razvijaju, rastu i prežive. Mozak novorođenčeta u prvoj godini života pravi je supermozak, a ni tijelo nimalo ne zaostaje: u pola godine beba udvostruči vlastitu težinu, a do prve godine i utrostruči. U godinu dana udvostruči i veličinu svoga mozga.

Ono što ih još iznimno razlikuje od odraslih je to što se bebe rode s 300 kostiju, dok ih odrasli imaju stotinjak manje, odnosno 206, a to je stoga što se tijekom odrastanja neke kosti spoje. Još jedna važna razlika je činjenica da se bebe rađaju s vrlo sofisticiranim sluhom te mogu odrediti odakle zvuk dolazi već deset minuta nakon rođenja. Opažaju zvukove koje odrasli više ne primjećuju i detektiraju sve frekvencije i zvukove istodobno! Nova istraživanja pokazuju da počnu registrirati govor 10 tjedana prije rođenja.

Bebe mogu istodobno i disati i gutati, a tu mogućnost izgube otprilike sa sedam mjeseci.

Možda zvuči potpuno nevjerojatno, no bebe zapravo ne plaču. Više vrište i jecaju, no njihovi suzni kanali su zatvoreni tako da nisu u stanju stvoriti suze. Tek nakon tri tjedna počnu plakati suzama. Iako na prvi pogled krhke, bebe su ujedno i prilično jake – imaju stisak ruke koji je dovoljno snažan da izdrži njihovu punu težinu! A dosadno ime te supermoći je – refleks automatskog zatvaranja dlana.

Iako se na prvi pogled možda čini kao nespojiva kombinacija, odlično se snalaze pod vodom. Kada se beba potopi u vodu, ona instinktivno zadržava dah, a ruke i noge automatski počnu praviti pokrete potrebne za plivanje. Ova pojava se naziva refleks ronjenja i nestaje kada beba napuni šest mjeseci.

Supermoćima ovakvog izvanrednog rasta i odrastanja, kao i temeljima dobrog zdravlja za cijeli život, upravlja zdrava crijevna flora koju novorođenčad nasljeđuje od majke – prvo u trudnoći, potom prolaskom kroz vaginalni kanal, a zatim dojenjem. Nisu sve žene te sreće da rode bez carskog reza i uspješno doje.

Zato su tu probiotici: Normia baby probiotske kapi sadrže posebno odabrane probiotičke kulture, pogodne i za sasvim malu novorođenčad. Nisu na odmet ni za majku: najnovija istraživanja sa Sveučilišta Oakland na Novom Zelandu pokazala su da uzimanje probiotika u trudnoći i poslije trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju za čak 50 posto!

Kad novorođenče nježno pomilujete po obrazu, okrenut će glavu, širom otvorenih usta i biti spremno sisati jačinom usisivača! Samo što to mi zovemo rooting refleks, odnosno refleks za dojenje, umjesto supermoć vakuumskog usisavanja te moć istovremenog disanja i gutanja! Supermoćima unatoč, povremeno dobro dođe pomoć, kao kad se bebi nos začepi. Aqua Maris Bebe kapi za nos će ga odčepiti blagodatima mora i vama olakšati život anatomski oblikovanim aplikatorom.

Iako ih možda smatramo sasvim običnima jer svatko umije rasti i razvijati se, supermoći beba istinski iznenađuju – ne samo njihove majke, već i znanstvenike.

Komentiranje je zaključano.