Život je ljepši uz kućne ljubimce

Da, kućni ljubimci ostavljaju dlake, dodatna su obveza i iziskuju nove troškove, no zašto ih, usprkos tome, ipak toliko ljudi ima u svojoj blizini i silno uživa u njihovu društvu? Jednostavno zato što je život zaista ljepši uz kućnog ljubimca!

Prisutnost životinjskog prijatelja u vašoj blizini, neovisno o tome je li riječ o stanu ili dvorištu, zaista će uljepšati vaš život na nebrojene načine. Osim što su pojedine životinje jednostavno gotovo neodoljivo slatke, zbog čega ih stalno želite imati u svojoj blizini i „gnjaviti“ neprestanim maženjem, prisustvo kućnog ljubimca ima, dokazano, mnoga pozitivna djelovanja na vaš život. Druženje s kućnim ljubimcem pozitivno djeluje na opuštanje i oslobađanje od stresa, smanjuje povišen krvni tlak, potiče cirkulaciju i izlučivanje serotonina.

Također, ako imate psa, lakše ćete zadovoljiti svoju dnevnu potrebu za kretanjem, a brojni su slučajevi kada se pokazalo da svakodnevno šetanje kućnih ljubimaca ima posebno važnu ulogu u životu starijih osoba. Naime, osim što ih potiče na redovitu tjelesnu aktivnost, susretom s drugim ljubiteljima životinja tijekom šetnje ljubimca održava se socijalna mreža te smanjuje osjećaj usamljenosti, a time i umanjuje rizik od demencije.

Druženje s kućnim ljubimcem pozitivno djeluje na opuštanje i oslobađanje od stresa, smanjuje povišen krvni tlak, potiče cirkulaciju i izlučivanje serotonina.

Druženje potaknuto istrčavanjem kućnih ljubimaca na obližnjoj livadi ili parku pokazalo se i kao način zbližavanja samaca te sklapanja novih poznanstava i ljubavnih veza, što također ima pozitivan učinak na psihološko i seksualno zdravlje odraslih.

Prisustvo ljubimca bilo koje vrste u vašoj obitelji utjecat će blagonaklono na razvoj odgovornosti i empatije kod vašeg djeteta. Ako od malih nogu svoje dijete učite brizi o drugom živom biću, vjerojatnije je da će lakše prihvatiti i brojne druge obveze koje dolaze s odrastanjem.

Dakle, pored svih pozitivnih učinaka, sigurno je opravdano zapitati se još samo jednu stvar: što još čekate? U obližnjem skloništu za napuštene životinje strpljivo čeka netko tko će unijeti radost, veselje i toliko drugih dobrih stvari u vaš život!

Komentiranje je zaključano.