Godišnji sistematski pregled – sve što morate napraviti

Svaka odrasla osoba, čak i naizgled potpuno zdrava, trebala bi najmanje jednom u dvije godine detaljno pregledati stanje svog organizma uz pomoć niza detaljnih dijagnostičkih analiza. Takvi pravovremeni pregledi mogu pridonijeti ranom otkrivanju raznih neželjenih i kroničnih zdravstvenih stanja.

Neke bolesti, odnosno problematična kronična medicinska stanja, vrlo često počinju sasvim neprimjetno. Događa se da uslijed ubrzanog načina života i nedostatka vremena na problematične signale koje nam šalje naš organizam obratimo pažnju tek u trenutku kada već toliko uznapreduju da više nisu neprimjetni. Tada su već medicinska obrada i liječenje zahtjevniji i za pacijenta i za liječnika, a zapravo se problem vjerojatno mogao zadržati u puno manjim okvirima da je otkriven na vrijeme. Zato se odraslim osobama predlaže da barem jednom u dvije godine, neovisno o spolu, obave detaljan sistematski pregled organizma. 

Osnovne pretrage koje takav pregled uključuju su laboratorijske analize krvi i urina, pregled specijalista internističke medicine, ultrazvuk abdomena te elektrokardiografski pregled kojim se nadzire aktivnost srca (EKG). Kod žena se ovaj osnovni popis pretraga najčešće proširuje pretragama koje obuhvaćaju razne aspekte intimnog zdravlja žene, poput PAPA testa i ultrazvuka maternice, dojki, jajnika i štitnjače. Kod muškaraca on uključuje ultrazvuk prostate. 

S obzirom na to da je moguće da ćete na pojedine od navedenih pregleda morati ponešto duže čekati te da ćete se, u slučaju da pretrage radite preko osnovne police zdravstvenog osiguranja, morati sami više puta naručivati na različitim mjestima, dobro je znati da je većinu ovih pregleda moguće napraviti i u sklopu paketa koje nude različite poliklinike. Uglavnom je takav sistematski pregled nužno dodatno platiti, ali je u tom slučaju moguće sve ove preglede napraviti u istom danu, kao i dobiti mišljenje liječnika koji će pregledati  sve nalaze.

Ako vam ovo zbog financijskih razloga nije opcija, svakako svom organizmu pomognite dok čekate na preglede: osnažite ga dobrim probiotičkim pripravcima koji će ga štititi. Alfabiotik osnažuje imunitet, a njegove su blagodati posebno vidljive u situacijama povećanog napora i stresa. Prolife sadrži dobre bakterije koje će se pobrinuti da vaša probava bude u najboljem redu pa ćete njegovom konzumacijom povećati šanse i da ultrazvuk vašeg abdomena bude samo jedna rutinska provjera čijih se rezultata ne trebate bojati. Normia ima slično djelovanje, ali se primjenjuje i kod akutnih proljeva, zbog čega se može koristiti i sa svrhom sprječavanja takvih probavnih smetnji. Žene svoje zdravlje mogu ojačati i Lactogyn probioticima, liniji namijenjenoj njezi intimnog ženskog zdravlja. Svi ovi prozivodi dostupni su bez recepta, i baš kao i sistematski pregled, pridonose preventivnoj brizi o organizmu te sprječavaju nastanak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

godinji-sistematski-pregled-x2d-sve-to-morate-napraviti-ndash-jgl-obitelj