Gljivične infekcije – kako ih spriječiti i liječiti?

Gljivične infekcije kože, a posebno one na stopalima, mogu biti vrlo uporan i neugodan problem. Saznajte kako ih spriječiti, ali i izliječiti.

Zbog oštećenja površinskog sloja kože, što je prilično često ljeti kada je ona konstantno izložena vlažnim uvjetima, znatno je lakše pokleknuti pred gljivicama koje uobičajeno obitavaju u prostoru oko nas. Za razvoj gljivične infekcije posebno mogu biti pogodni česti posjeti javnim kupalištima, a nošenje znojnih natikača ili čarapa te navika dijeljenja obuće s drugim, potencijalno oboljelim osobama, također znatno pogoduje nastanku tog problema.

Za razvoj gljivične infekcije posebno mogu biti pogodni česti posjeti javnim kupalištima, zatim nošenje znojnih natikača ili čarapa te navika dijeljenja obuće s drugim, potencijalno oboljelim osobama.

Najpoznatija je gljivična infekcija koja na području stopala izaziva ljuštenje kože uz stvaranje neugodnih ranica i ružnog mirisa, poznata pod nazivom atletsko stopalo. Stoga bi, s ciljem sprječavanja nastanka takvih infekcija, trebalo redovito poduzimati određene preventivne mjere ta razviti određene životne navike. Primjerice, ne preporučuje se dijeljenje obuće s drugima kako se ne bi potencijalno prenosila infekcija s jedne osobe na drugu.

Također, preporučuje se nošenje i kupnja prozračne i kvalitetne obuće koja će spriječiti pojačano znojenje stopala, a svakako je potrebno voditi i računa o tome da se čarape redovito mijenjaju, ali i peru na povišenim temperaturama koje mogu ukloniti gljivice.

Također, određena prirodna njega onima čija se stopala često pojačano znoje (kao što je slučaj kod profesionalnih sportaša) može pomoći u sprječavanju pojave gljivične infekcije. Povremeno tretiranje stopala otopinom u koju je ukapano nekoliko kapi eteričnoga ulja čajevca može pomoći da se smanji koncentracija gljivičnih spora koje mogu uzrokovati infekciju.

Ako niste ljubitelj eteričnoga ulja, stopala možete tretirati i dezinfekcijskim otopinama. Ako se infekcija već razvila te su se na vašem stopalu već pojavili problematični simptomi koji na nju upućuju, potražite pomoć u obliku bezreceptnih otopina kakva je Fungisol, koji pomaže kod borbe s gljivicama. Naime, netretirana infekcija može s kože prijeći i na nokte (pojavljuje se u obliku žutih, nabubrenih mrlja), a tada se mnogo teže iskorjenjuje.

Ako se simptomi infekcije konstantno ponavljaju, za konačnu potvrdu dijagnoze te savjet kako se riješiti tog problema, svakako se obratite i svojemu liječniku.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Jadranski dupini
gljivine-infekcije-kako-ih-sprijeiti-i-lijeiti-ndash-jgl-obitelj