Djeca i društvene mreže – što morate znati

Koliko ste se puta uhvatili u razmišljanju o tome kako mlađi naraštaji nisu upoznati s popularnim igrama iz vašega djetinjstva ili ste si u bradu poput staroga mrguda ili mrgudice promrmljali da mališani provode previše vremena na mobitelima i računalima? Iako su se djeca nekad igrala na ulici ili u parku, važno je shvatiti da su se zabava i komunikacija preselili na novu adresu - onu digitalnu.

Digitalizacija – problem ili prednost? Bilo da ste mladi roditelj ili iščekujete prinovu, vjerujemo da je to pitanje nebrojeno puta pronašlo put do vaše svijesti. Društvene su mreže, naime, dvosjekli mač – mogućnost za lakšu, bržu i interaktivnu komunikaciju s vršnjacima, ali i posebna opasnost jer tamo vaš nadzor biva ograničen. Tom problemu možete doskočiti uz kontinuiran razgovor i edukaciju djeteta, ali i sebe, o prednostima, ali i opasnostima koje kriju novi mediji.

Važno je, osim negativnih strana društvenih mreža, sagledati i one pozitivne. Plusić svakako zaslužuje mogućnost komunikacije s prijateljima i obitelji neovisno o lokaciji na kojoj se nalazili. Također, djetetu je lakše pronaći izvannastavne aktivnosti i zajedničke interese s vršnjacima te se uključiti u projekte koji im bi možda u suprotnom ostali nepoznati i nedostupni. Školske grupe na društvenim mrežama namijenjene razmjeni znanja i bilješki vašemu školarcu mogu pomoći ostvariti bolje rezultate na nastavi.

Čak je 50 % adolescenata bilo izloženo cyberbullyingu.

S druge strane, često su neizbježne i negativnosti. Vaši najmlađi tako mogu postati žrtva cyberbullyinga, elektroničkog nasilja na internetu. Djeca često ne shvaćaju pojam privatnosti te mogu otkriti osobne informacije i tako se izložiti potencijalnim zlostavljačima. Dijete bi trebalo upozoriti da, kako bi izbjeglo potencijalne predatore, izbjegava ostavljati detaljne informacije poput datuma i mjesta rođenja, škole koju pohađa, mjesta na koje zalazi te prebivališta ili boravišta. Također, baš kao što najmlađe upozoravate na strance koje trebaju izbjegavati kada se nalaze sami na ulici, to pravilo treba prenijeti i na društvene mreže. Djecu je potrebno educirati da se opasnost krije i na digitalnim platformama te da svaki zahtjev za komunikacijom od nepoznate osobe treba uzeti s dozom opreza. Zlobne šale i komentari upućeni vašem djetetu, ali i njegovi eventualni neprilični komentari, neprimjerene fotografije te provođenje previše vremena na internetu također zaslužuju vašu pozornost. Stoga nemojte zaboraviti proći i te kategorije u svom razgovoru.

Za kraj, složite okvirne smjernice koje će vašem djetetu biti lako dostupne kada mu zatreba putokaz kroz prostor digitalne komunikacije, a vi ne bude dostupni za razgovor. Upozorite djecu da pripaze da ne budu zlostavljana, ali i da ne budu zlostavljači te pružite dobar primjer redovitom higijenom osobnih profila na društvenim mrežama.

Komentiranje je zaključano.