Biciklizam jača mišiće i čuva zglobove

Proljeće je idealno godišnje doba da izvezete svoj bicikl iz podruma i uputite se u rekreativnu vožnju. Osim što ćete uživati u ljepotama rascvale prirode, učinit ćete i dobru stvar za svoje tijelo.

Blagodati biciklizma poznate su od davnina, stoga je i jedan od oblika rekreacije koji se preporučuje najraznovrsnijim dobnim skupinama: od onih najmlađih do onih najstarijih. Iako se na prvi pogled može učiniti da bismo bicikliranjem zapravo trebali imati manje blagodati nego nekim drugim oblikom rekreacije jer se ipak vozimo na dva kotača, ključ je upravo u tome: mi vlastitom snagom pokrećemo bicikl, ali i cijelo svoje tijelo, samo što je opterećenje pojedinih dijelova tijela manje pa imamo osjećaj da to činimo lakše.

Vožnja bicikla jača skupinu vretenastih mišića karakterističnih za naše ekstremitete te ima povoljan učinak na naš krvožilni sustav i krvotok.

Naime, istina je da ćete, primjerice, vožnjom bicikla potrošiti manje kalorija (ako vam je jedan od razloga da počnete voziti bicikl gubljenje prekomjerne tjelesne težine), ali, s obzirom na to da sve opterećenje neće biti na zglobovima, odnosno koljenima, gležnjevima i kukovima (kao što je slučaj kod trčanja), manja je šansa da ćete s vremenom razviti neku od klasičnih boljki zglobova kojima podliježu dugogodišnji trkači. To je stoga što pri bicikliranju ne prisiljavamo zglobove da nose cijelu našu tjelesnu težinu, a svojim kretnjama ipak pokrećemo cijelo tijelo.

Vožnja bicikla posebno jača skupinu vretenastih mišića karakterističnih za naše ekstremitete, a s obzirom na to da ima povoljne učinke i na krvožilni sustav, jača i cijeli krvotok, posebno onaj u donjim udovima. Zbog toga se vožnja na umjetnom biciklu često koristi u procesu rehabilitacije srčanih bolesnika.

Ipak, ni bicikliranje nije bez opasnosti, zbog padova mogu nastati i neke neugodne posljedice kao što su ogrebotine. U tom slučaju zaštitite se kremom Pantexol Repair, koja pridonosi bržem zacjeljivanju površinskih ogrebotina. Hepan gel pomoći će vam pak ako ste na bicikl sjeli nespremni, u slaboj kondiciji, što vam je prouzročilo bol u donjim ekstremitetima. Zapamtite, u svakoj situaciji pomoć postoji pa ovo proljeće nema više izlika koje bi vam dopustile da vaš bicikl i dalje čami u mračnoj garaži ili spremištu.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Na mamu je, na tatu je
Sljedeći članak
Pet savjeta za bolju probavu
biciklizam-jaa-miie-i-uva-zglobove-ndash-jgl-obitelj