Bebina ljekarna

Osim mnogo veselja, beba će donijeti i pokoju brigu, poglavito ako se razboli.

Po dolasku iz rodilišta i tijekom prvih tjedana bebinog života, mladi roditelji puni su pitanja i nedoumica. Svakoga dana otkrivaju nešto novo o svojoj bebi i usvajaju nove vještine. Osim mnogo veselja, beba će donijeti i pokoju brigu, poglavito ako se razboli. Zato je nužno biti pripravan i na neugodne situacije, kako bi bebi brzo pomogli i otklonili nelagodu.

Evo čime bi trebali proširiti svoju kućnu ljekarnu kada beba dođe iz rodilišta:

Dječja mast

Nakon svakog previjanja namažite bebinu guzu tankim slojem masti kako bi je zaštitili od nastanka crvenila, iritacije i upale kože. U slučaju da se bebina guza zacrveni ili se pojavi osip, pomoći će mast s dodatkom cinka, koju nemojte koristiti svakodnevno, nego samo dok se crvenilo ne povuče. Za njegu najmekših guza preporučujemo dječju mast JGL.

Blagi antiseptik

Trebat će vam za saniranje pupčanog batrljka dok ne otpadne. Kupite ga zajedno sa sterilnim gazama i previjajte pupčanu ranu svaki puta kada se gaza namoči ili uprlja.

Kapi za vlaženje nosa

Bebe već u rodilištu znaju imati problema s disanjem jer se zbog grijanja njihova sluznica brzo isušuje. Zato je dobro, posebno u zimskim mjesecima, koristiti ili fiziološku otopinu ili posebne kapi namijenjene dojenčadi, koje ne sadrže ništa drugo osim morske vode. Ukapajte ih prije spavanja, kapljicu-dvije u svaku nosnicu. Ako je beba prehlađena i ima začepljen nosić, s ovim kapima možete joj pokušati isprati sluz.

Čaj od kamilice

Bebe ponekad znaju dobiti infekciju oka koja se manifestira natečenim kapkom koji pojačano cijedi sluz i krmelja se. U tom slučaju čistite oko nekoliko puta dnevno nezaslađenim čajem od kamilice. Pomoći će i ako bebi ujutro i navečer ukapate par kapi svoga mlijeka u oko, što možete učiniti i u slučaju začepljenog nosića.

Toplomjer

Postoji mnogo specijaliziranih toplomjera za bebe na tržištu, no najisplativija kupnja biti će vam obični digitalni toplomjer sa što kraćim vremenom očitavanja. Temperaturu bebama mjerite rektalno, tako da je vrh toplomjera oko 2 centimetra u guzi. Izmjerena temperatura u guzi je uvijek za pola stupnja viša od površinske, tako da ako beba ima 37,5 u guzi to je zapravo normalna temperatura od 37 stupnjeva.

Paracetamol

Paracetamol je idealno sredstvo za snižavanje temperature kod beba i jedino koje možete davati na svoju ruku, ali ne ako je beba mlađa od tri mjeseca – u tom se slučaju obavezno prvo posavjetujte s liječnikom. Paracetamol možete nabaviti u sirupu ili čepićima koji su mnogo praktičniji za male bebe. Strogo se pridržavajte uputa o doziranju.

Oralna rehidracijska sol

U slučaju proljeva ova sol je idealan nadomjestak tekućine i tijelu potrebnih tvari. Može se davati bebama u skladu s uputom. Ako dojite, ponudite bebi češće dojku kako bi nadoknadila izgubljenu tekućinu.

Čaj od sljeza

U slučaju jače prehlade koja je praćena i kašljem, čaj od sljeza pomoći će bebi da iskašlje sekret i tako se brže riješi kašlja. Također olakšava sve simptome ostalih bolesti dišnih puteva.

Gel za ubode

Olakšati će nelagodu kod uboda komaraca u ljetnim mjesecima. Po ljeti sklonite bebu od sunca jer je tijekom prvih 6 mjeseci ne bi smjeli mazati kremama za sunčanje.

Komentiranje je zaključano.

bebina-ljekarna-ndash-jgl-obitelj