Najčešći mitovi o raku dojke

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnome je porastu, a kao najčešći oblik raka kod žena ističe se rak dojke. Kada je riječ o njegovim uzrocima, mnogi i danas žive u zabludi te vjeruju u neistinite tvrdnje pa stoga donosimo četiri najčešća mita vezana uz uzroke obolijevanja.

Sve kvržice u dojkama su kancerogene

Kako biste na vrijeme uspjeli dijagnosticirati moguće nepravilnosti na dojci, redovito obavljajte samopreglede. Napipate li kvržicu, nemojte odmah pomišljati na najgore jer je čak 80 posto kvržica u dojkama izazvano cistama ili sličnim benignim promjenama. Veoma mali postotak kvržica zapravo je rak dojke. Ipak, svakako pratite promjene njihovih veličine i oblika te se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Nošenje grudnjaka sa žicom povećava rizik od obolijevanja

Jedan od mitova vezanih uz to da nošenje grudnjaka može povećati rizik od raka dojke usmjeren je u prvome redu na teoriju da žica pritišće tkivo, ograničava protok limfne tekućine iz dojke te uzrokuje nakupljanje toksina u tkivu. Te glasine pokazale su se netočnima jer rak dojke nije povezan s nošenjem grudnjaka, kao niti jednog drugog odjevnog predmeta.

Rak dojke uvijek je nasljedan

Nije istina da su u opasnosti od obolijevanja raka dojke samo žene u čijoj je obitelji bilo te bolesti. Naravno, ako imate obiteljsku povijest raka dojke, predispozicija za to postoji te je rizik znatno veći ako su jedan ili više članova vaše uže obitelji imali tu bolest. Međutim, kod čak 70 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke ta bolest nije zabilježena u njihovoj obiteljskoj povijesti obolijevanja.

Veličina grudi povezana je s rizikom od obolijevanja

Postoji mit da žene s malim grudima imaju manje šanse za obolijevanje, a žene s većim grudima povišen rizik od nastanka raka dojke. Rak dojke eventualno je teže otkriti u najranijoj fazi kada su grudi veće, no bez obzira na njihovu veličinu, nije potvrđena nikakva veza između rizika za razvoj bolesti i veličine grudi.

Ne zaboravite da rano dijagnosticiranje raka dojke u većini slučajeva rezultira uspješnim izlječenjem pa stoga već danas dogovorite pregled i odite na mamografiju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najei-mitovi-o-raku-dojke-ndash-jgl-obitelj