Kako organizirati originalan prvi rođendan

Prvi rođendan ravnopravno je slavlje prve navršene godine života, ali i činjenice da su je roditelji preživjeli, relativno čitavi i normalni. Stoga obje stvari treba jednako proslaviti!

Prva godina roditeljstva ujedno je i najizazovnija, osobito za roditelje početnike. Ne zbog toga što je dojenčad suludo zahtjevna – naprotiv, u usporedbi s tinejdžerima pravi su odmor – već zato što su novopečeni roditelji, unatoč intenzivnim pripremama, uglavnom danonoćno izbezumljeni!

Zato ravnopravno slavimo prvu navršenu godinu života djeteta, ali i roditeljski uspjeh. Sjednite, razmislite što vi želite i poklonite si to! Ne samo zato što ste to zaslužili i što će vam se svijet uskoro ponovno okrenuti naglavce kada rodiljnom dopustu dođe kraj već i zato što ste jedinstveni, a s vašim jedinstvenim željama dolazi i – najoriginalnija proslava!

Odlučite li se organizirati zabavu, na pod poslažite dekice ili strunjače za jogu, ogradite ih kaučima i zidovima te pustite mališane da se zabavljaju dok vi brbljate uz čokoladnu tortu i šalicu egzotičnog čaja.

Dajte si vremena! U cijeloj gunguli noćnih hranjenja, ranojutarnjih mijenjanja pelena, prvih zubića, riječi i koraka nije lako ni misliti ni planirati, a kamoli se sjetiti o čemu smo maštali u trudnoći. Zato si postavljajte pitanja!

Kakvu proslavu želite?

Želim li intimnu proslavu i ručak na koji ću pozvati bake i djedove? Domaće slastice i ugodnu atmosferu s fokusom na malom slavljeniku i stvaranju uspomena o kojima ćemo pričati? U tom slučaju nikako nemojte zaboraviti odrediti tko je zadužen za fotografiranje, tko će vam pomoći s kuhanjem i tko priprema tortu. Držite se svog uobičajenog rasporeda, ali ručak ipak učinite svečanim! Nakon popodnevnog spavanja planirajte dječje aktivnosti, poput otvaranja darova i isprobavanja novih igračaka. S partnerom unaprijed dogovorite tko kada poslužuje hranu i bavi se gostima, a tko se u međuvremenu bavi bebom.

Ako pak imate brdo prijatelja koji su krenuli u avanturu roditeljstva kada i vi, organizirajte baby party! Pozovite mnogo djece, bilo da ih znate oduvijek ili se radi o posebnim prijateljstvima koja ste sklopili u rodilištu, na grupi za dojenje, plivanju za bebe ili u obližnjem parkiću. Na pod poslažite dekice ili strunjače za jogu, ogradite ih kaučima i zidovima te pustite mališane da se zabavljaju dok vi brbljate uz čokoladnu tortu i šalicu egzotičnog čaja.

Zamolite prijateljicu s glumačkim darom da djeci ispriča priču ili osmislite tematsku zabavu s glazbom, poput gostujućega Music Together sata. Trik je u tome da nižete različite aktivnosti, jer jednogodišnjacima sve brzo dosadi i potrebno je malo truda kako bi dječja proslava uspjela. Povješate li papirnate avione iznad mjesta za igranje, to će ih zabaviti neko vrijeme dok mame brbljaju. No ubrzo će ponovno tražiti pažnju i tada je najbolje da svi zajedno – i mame i bebe – izrade dar od papira ili nacrtaju nešto za slavljenika.

Što je s tortom i grickalicama?

Kada dođe na red puhanje svjećica, poslužite tortu od kus-kusa s voćem! Naime, sve više roditelja u prehranu svog djeteta sve kasnije uvodi šećer, a mnogi jednogodišnjaci još ne jedu jaja, mlijeko i maslac, pa se mame često nađu u problemu kada je riječ o torti. No rješenje je sasvim jednostavno – internet nudi niz zdravih slastica!

Najbolje grickalice za jednogodišnjake su grožđice, brusnice i suhe marelice. Klinci ih obožavaju, zdrave su i zabavne – kako za njih jer se mogu bacati, a da nikoga ne povrijede tako i za vas jer neće zamrljati kuću jedući ih. Svježe voće također je odličan izbor.

Ne zaboravite dekoracije

Dekoracije mogu biti vrlo jednostavne: hrpa balona izmamit će tone smijeha! Pozivnice svakako izradite sami. Želite li pozivnice raditi zajedno, karton i boja za prste idealni su za tako malu djecu. No fotografija slavljenice s natpisom “Dođi na moj rođendan!” također je odlična fora! Dok pripremate rođendan, nikako nemojte zaboraviti zamoliti prijateljicu od povjerenja da bude službeni fotograf. U žurbi i uzbuđenju lako se dogode propusti, a fotografije mogu spasiti stvar i stvoriti divna sjećanja.

Organizirajte rođendan bez stresa i na vrijeme uz pomoć našeg popisa zadataka i dobro se zabavite!

Komentiranje je zaključano.

kako-organizirati-originalan-prvi-roendan-ndash-jgl-obitelj