Beba i povišena temperatura

Povišena temperatura prirodan je način na koji se organizam bori protiv bolesti. Normalna temperatura ljudskog organizma je ona između 36 i 37°C, a u nekim slučajevima normalna temperatura može biti i do 37,2°C.

Kada govorimo o “normalnoj” temperaturi, treba imati na umu da se misli na površinsku temperaturu tijela, to jest onu koja se mjeri pod pazuhom. No, bebi i maloj djeci na taj ćete način jako teško precizno izmjeriti temperaturu. Temperatura koja se mjeri rektalno je uvijek za 0,5° viša od površinske, tako da je normalna temperatura izmjerena u guzi ona do 37,5°C.

Temperatura koja se mjeri rektalno je uvijek za 0,5° viša od površinske, tako da je normalna temperatura izmjerena u guzi ona do 37,5°C.

Kada mjeriti temperaturu?

Temperaturu treba mjeriti kada vam se učini da se beba ne ponaša kao inače: ako je cendrava, razdražljivija, mirnija, pospanija, ako odbija jesti, ako povraća, ima proljev, ako kašlje, šmrca, ima osip ili neki drugi simptom bolesti. Ako vam se učini da je bebina glava toplija nego inače, provjerite da li ima povišenu temperaturu. Neka vas ne zavara što su joj ručice ili noge hladne, to je uobičajeno kod povišene temperature.

Kako mjeriti temperaturu?

Bebama se temperatura mjeri rektalno. Može se mjeriti i u uhu, za to posebno prilagođenim toplomjerima, no nemojte pokušati mjeriti temperaturu u bebinom uhu običnim toplomjerom jer joj tako možete oštetiti zvukovod ili bubnjić. Za mjerenje temperature u guzi najbolje je imati digitalni toplomjer, koji brzo očitava temperaturu i ne može se razbiti, poput staklenog. Vrh toplomjera namažite kremom koju i inače koristite kod prematanja bebe. Primite bebu jednom rukom za noge, a drugom lagano umetnite toplomjer u bebin rektum oko 2 centimetra duboko. Ako se beba otima i migolji, izmjerite temperaturu još jednom, kako bi bili sigurni u očitane rezultate.

Što je povišena temperatura?

Lagano povišenom temperaturom smatra se površinska temperatura između 37 i 38°C (rektalna između 37,5 i 38,5°C). Takva temperatura pomaže organizmu da se brže oporavi, smanjuje razmnožavanje virusa i bakterija. Lagano povišenu temperaturu ne treba snižavati lijekovima. Visoka temperatura je ona iznad 39°C.

Kada i kako snižavati temperaturu?

Lijekovi koji se koriste za snižavanje temperature kod beba su Paracetamol i Ibuprofen, u sirupu ili čepićima. Za male bebe praktičniji su čepići. Nabavite ih u apoteci i prije nego beba dođe iz rodilišta i neka budu sastavni dio vaše kućne ljekarne. Temperaturu treba snižavati lijekovima tek kad ona pređe 38°C i treba se strogo pridržavati propisanog doziranja kako stoji u uputi lijeka.

Osim lijekovima, temperatura se može snižavati i hlađenjem djeteta uz pomoć mokrih obloga. Na ovaj način nećete prehladiti bebu, nego joj pomoći da se oporavi. Djetetu s temperaturom nikada ne stavljajte hladne, nego isključivo mlake obloge, čija temperatura ne smije biti niža od sobne temperature (22°C). Bebu možete zamotati u mokri ručnik sobne temperature i tako je hladiti 5 do 10 minuta. Dijete možete i 15-20 minuta držati u kadi, u vodi čija temperatura treba biti između 36°-37°C.

Posegnite za lijekom ako se temperatura primakne 39°C. Ako je dijete razdražljivo i plačljivo s lagano povišenom temperaturom (do 38°C), možete mu dati lijek kako bi mu smanjili nelagodu. S druge strane, neke bebe biti će normalno raspoložene, zaigrane i vesele čak i s temperaturom nešto višom od 38°C pa onda sami procijenite treba li im dati lijek.

Zašto je temperatura opasna?

Pri povišenoj temperaturi tijelo se zagrijava i troši više vode nego inače pa se povećava opasnost od dehidracije organizma, što je posebno opasno kod malih beba. Zato ako je vaša beba mlađa od 3 mjeseca i ima visoku temperaturu, svakako nazovite liječnika. Ako dojite, ponudite djetetu dojku češće kako ne bi bilo žedno. Neka djeca uslijed povišene temperature razviju febrilne konvulzije – napade grčenja. Ovaj neurološki poremećaj javlja se kod 2-5% djece mlađe od 5 godina i najčešće prestaje sam od sebe. Napadi grčenja izgledaju poput epileptičnog napada i vrlo su dramatični i stresni za roditelje, jer dijete uslijed napada može i nakratko prestati disati. Ako se dijete počne grčiti, smjestite ga negdje gdje se ne može ozlijediti, polegnite ga na bok i pazite na njegovo disanje. Nemojte ga stiskati i pokušajte ostati pribrani dok traje napad (obično 5 minuta). Nakon toga nazovite liječnika.

Kada doktoru?

Kod beba mlađih od 3 mjeseca nemojte odlagati posjet liječniku, ako beba ima povišenu temperaturu. Dajte joj lijek ili je pokušajte rashladiti, a zatim nazovite liječnika ili dežurnu službu. Bebe su u toj dobi u posebnoj opasnosti od dehidracije i brzo razvijaju infekcije pa je brza reakcija od presudne važnosti. Kod starije djece svakako posjetite liječnika ako temperatura prijeđe 40 stupnjeva (prije toga djetetu obavezno dajte lijek i rashladite ga uz pomoć obloga), ako je ne uspijevate sniziti ispod 38° ili ako temperatura traje duže od 3 dana, bez pojave nekih drugih simptoma.

Trodnevna groznica ili Exanthema

Ova česta bolest uzrokovana je virusom i pojavljuje se skoro kod sve djece starije od šest mjeseci. Dijete ima povišenu temperaturu, ponekad i do 40°C, bez ikakvih drugih simptoma. Temperatura traje tri dana, a nakon trećeg dana počne opadati i pojavi se crveni osip po tijelu – najčešće po trupu. Ovaj osip ne svrbi i nije neugodan za dijete, samo ružno izgleda. Ako se bolest odvija opisanim tokom, nema potrebe za odlaskom liječniku, samo treba djetetu redovito snižavati temperaturu i paziti da ona ne pređe 40°C. Osip ne treba mazati nikakvim kremama, on se samostalno povuče nakon dva dana.

Komentiranje je zaključano.