Postporođajna depresija

Ako se trudnoća kolokvijalno naziva "drugim stanjem", onda bi se period nakon poroda trebao zvati "trećim stanjem". U tom turbulentnom razdoblju majke prolaze kroz cijelu paletu osjećaja i stanja zbog intenzivnih tjelesnih, emocionalnih i hormonalnih promjena.

Iako je rođenje djeteta neosporivo prekrasan i sretan događaj, posve je normalno da se vi nakon njega osjećate umorno, neraspoloženo, zabrinuto, bezvoljno. Ma kakav god on bio, porođaj je doživljaj nakon kojega se morate oporaviti i psihički i fizički. Ako ste nakon poroda loše volje, ne znači automatski da ste i depresivni.

Postporođajna depresija javlja se mjesec ili dva nakon poroda, ali može se pojaviti i bilo kad kroz prvu godinu djetetovog života.

Obično negdje između trećeg i petog dana nakon poroda, kod većine rodilja nastupa faza koja se naziva baby blues. To je emocionalno stanje po svojim simptomima slično predmenstrualnom sindromu: čas ste tužni, čas sretni, razdražljivi ste, sjetni, umorni, neraspoloženi, plače vam se, pitate se kako ćete izaći na kraj s djetetom i brinete se za svoju i njegovu budućnost. To je posve normalno. Procjenjuje se da čak 80 – 90% majki iskusi neki oblik baby bluesa. Nije ga potrebno liječiti, a da bi ga lakše prebrodili pomoći će vam podrška i razumijevanje obitelji i prijatelja. Okružite se ljudima i stvarima koje volite, ne primajte goste koji vas iscrpljuju i ograničite dnevne aktivnosti na one koje vas ne zamaraju. Ako vas nešto osobito uznemiri, skuhajte si čaj od kamilice i istuširajte se vrućom vodom. Baby blues potrajat će od nekoliko dana do mjesec dana nakon poroda i zato ga ne treba brkati s postporođajnom depresijom.

No, ako baby blues potraje dulje od mjesec dana, onda se treba zapitati ne radi li se možda o težem poremećaju. Postporođajna depresija javlja se mjesec ili dva nakon poroda, ali može se pojaviti i bilo kad kroz prvu godinu djetetovog života. Ne pojavljuje se samo kod prvorotkinja, nego ponekad tek nakon rođenja drugog ili trećeg djeteta. Za razliku od baby bluesa, ona ne prolazi nakon kratkog perioda i može potrajati i godinu dana. Također, razlikuje se i po intenzitetu osjećaja, a neki od simptoma su:

  • tuga, očaj, često plakanje
  • poremećaji spavanja i hranjenja (nesanica, gubitak apetita)
  • napadi panike, osjećaj tjeskobe
  • intenzivne oscilacije u raspoloženju koje sežu od euforije do apatije
  • nezainteresiranost za dijete ili partnera, ili pretjerana briga
  • bezvoljnost i nemogućnost funkcioniranja u svakodnevici
  • glavobolje, poremećaji pamćenja i fokusiranja
  • misli o samoozljeđivanju ili suicidu.

Procjenjuje se da jedna od deset žena oboli od nekog oblika postporođajne depresije, a samo mali broj njih zatraži liječničku pomoć. Majke osjećaju sram i nelagodu zbog svojeg stanja, ponajviše jer se od njih očekuje da budu sretne zbog prinove u obitelji, a one se ne osjećaju tako. Velik dio majki svoje konstantno loše raspoloženje pripisuje ostalim okolnostima, poput loše ekonomske situacije, usamljenosti, promjene životnog stila. No, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, svakako se obratite svom liječniku za pomoć, a pomoći će vam i iskren razgovor s bližnjima ili partnerom. Ako vam je teško povjeriti se bližnjima, potražite na Internetu anoniman savjet i pomoć od majki koje su prošle slično iskustvo.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Očevi i trudnoća
Sljedeći članak
Beba i povišena temperatura