Bakterijska ili virusna upala grla? Saznajte kako ih razlikovati!

Grlobolja, koja se javlja kao posljedica upaljenog ždrijela, neugodna je neovisno o tome je li uzrokovana virusima ili bakterijama. Stoga je potrebno oboružati se informacijama kako biste razaznali jesu li uzrok vašeg problema virusi ili bakterije…

Uzročnici upale grla mogu biti virusi ili bakterije, najčešće streptokok. Kod djece i mlađih osoba upala je uglavnom izazvana sezonskim virusima prisutnim najčešće tijekom hladnijih godišnjih doba, dok je kod odraslih najvjerojatnije uzrokovana prekomjernih prisustvom štetnih bakterija.

Razlike u bolesti, ovisno o njezinu uzroku, utječu i na tretmane bolesnika. Naime, ako je riječ o virusnoj upali grla, takvu se upalu najčešće liječi tretiranjem samih simptoma, uz mirovanje i redovitu hidraciju. Također, preporučuje se redovito ispiranje usne šupljine, kao i tretiranje simptoma upale na donjim dišnim putevima. Naime, kod virusne upale grla bolest se razvija polako, ponekad uz povišenu tjelesnu temperaturu koja obično nije veća od 38 stupnjeva. Bol u grlu je prisutna, ali nije jaka, a grlo je nadraženo, ali bez gnojnih naslaga u obliku čepova. Prisutni su i simptomi nadraženosti dišnih puteva kao što su kašalj, promuklost i hunjavica.

U nošenju s tim simptomima od pomoći vam može biti sprej Septogal koji pomaže kod blažih upala grla te uspješno ublažava simptome kao što su promuklost i nadraženost grla. 

Kod bakterijske upale grla bolest se javlja znatno naglije, vrlo često uz povišenu tjelesnu temperaturu koja je veća od 39 stupnjeva.  Bol u grlu je jaka, a prisutne su i gnojne naslage, limfni čvorovi su upaljeni i bolni, no simptomi prehlade i nadraženosti dišnog sustava izostaju. U tom slučaju liječenje je nužno propisanim antibiotikom, uz striktno pridržavanje naputka liječnika o učestalosti i ukupnom trajanju uzimanja propisanog lijeka. No, s obzirom na to da je tijekom tretmana antibiotikom moguće poremetiti i floru takozvanih dobrih i korisnih bakterija, poželjno je paralelno s antibiotikom uzimati i probiotike poput Normije, koji pomažu zadržati ravnotežu u vašem organizmu i primjerenu koncentraciju dobrih bakterija. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *