Zdravlje na stolu – jesenske namirnice s malo kalorija

Uvijek je najbolje iskoristiti ono što nam priroda pruža te – u skladu s tim – i svoju prehranu bazirati na sezonskim namirnicama.  Svi jesenski plodovi koje ćemo vam mi ovdje predstaviti obiluju korisnim nutrijentima i niskokalorični su pa uz naš popis nećete upasti u zamku nezdrave masne hrane. 

Jabuka

Kraljica jeseni poznata je kao izrazito zdravo voće koje vole i odrasli i djeca. Postoji doista mnogo sorti jabuka, ali uvijek je najbolji izbor domaća koja nije tretirana nikakvim zaštitnim kemikalijama. Jabuka je izvrsna za naše zdravlje jer sadrži veliku količinu vlakana koji pružaju osjećaj sitosti te blagotvorno djeluju na našu probavu. U prosjeku, jabuka sadrži tek 52 kcal na 100 grama pa je bez bojazni od nakupljanja viška kalorija možete konzumirati i više puta dnevno, a ako ne možete odoljeti grickalicama, čips od jabuka odlična je alternativna sličnim nezdravim proizvodima.

Cikla

Ako ste ljubitelji “zero waste” koncepta, cikla je savršeno povrće za vas jer možete konzumirati i korijen i lišće. Na 100 grama sadrži samo 37 kalorija, a bilo da se odlučite konzumirati je u salati, kao juhu ili nešto treće, nećete zažaliti. Osim što je niskokalorično povrće, poznato je i da pomaže u oporavku organizma nakon napora, što je odlična vijest ako ste aktivni i trenirate. Usto, ujesen nam je dodatna energija prijeko potrebna da organizam održimo “budnim”.

Cvjetača

Zbog svog sastava izuzetno je popularna među ljubiteljima Paleo prehrane. Glavni razlog tome je činjenica da u 100 g cvjetače u prosjeku ima 27 kcal, 2 g proteina, 3 g ugljikohidrata, 0,3 g masti i 2 g vlakana. Klasičnu rižu zamijenite cvjetačom i dobit ćete ukusan prilog, i to sa znatno manje kalorija. Cvjetača se može koristiti i kao podloga za pizzu, u juhama, ali i ako je jednostavno panirate, dobit ćete pravi specijalitet.

Špinat 

… snagu daje! Špinat je jedna od nutritivno najbogatijih jesenskih namirnica te obiluje vitaminima i mineralima. Na 100 grama sadrži samo 23 kalorije. Osim kao prilog, možete ga uklopiti i u užinu i/ili doručak u smoothiejima ili zdravim muffinima.

Kesten

Apsolutni vladar jeseni je kesten, a na 100 grama sadrži 149 kalorija. Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesteni su bogati ugljikohidratima. Imaju manje proteina i masnoća, ali su gotovo sve masnoće u kestenu zdrave. Sredina listopada sezona je kestena pa ćete ih vrlo lako pronaći na tržnicama i u supermarketima. Možete ga jesti pečenog ili kuhanog kao užinu, u salatama, juhama ili zdravim slasticama poput kesten-pirea i raznih kolača.

Bundeva

U prošlosti, ta je klasična jesenska namirnica bila hrana za siromašne, čak i za životinje, ali danas je prepoznata kao izuzetno nutritivno bogato povrće. Kod nas se najčešće konzumiraju tri sorte: Hokkaido (37 kcal), Kabocha bundeva (49 kcal) i Butternut bundeva (45 kcal), a sve tri imaju zaista široku primjenu u kuhinji – od njih i s njima možete pripremiti svašta – od slasne juhe koja će vas ugrijati, ukusnog pirea, namaza, gulaša, nadjeva, a čak i fritule i razne slastice možete napraviti od tikve! 

Umjerenost je ključ, kao i sa svim drugim namirnicama jer pretjerivanje može dovesti do kontra efekta, stoga je najbolja uravnotežena i raznovrsna prehrana. No, ako ipak pomalo pretjerate u obilju jesenske trpeze pa dođe do želučanih problema, posegnite za Reflustat antirefluksnom oralnom suspenzijom. Reflustat uklanja žgaravicu, sprječava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak te ublažava probavne smetnje, kašalj i nadražaje grla i ždrijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zdravlje-na-stolu-jesenske-namirnice-s-malo-kalorija-ndash-jgl-obitelj