Zašto se ne biste trebali sramiti dojenja u javnosti?

Dojenje je, kako već godinama tvrde RODE, najbolje za vaše dijete, a dojke i postoje upravo zato da bi majke hranile novorođenčad. To što su određeni pripadnici ljudske vrste seksualizirali dojke i što bradavice „vire“ s naslovnica nebrojenih časopisa, ne znači da je nepristojno i neprilično dojiti u javnosti.

Dojenje je hranjenje djeteta. Ako je sasvim u redu ručati na klimavome stolcu i starom stolu u uskom prolazu između dvaju kamenih kuća usred ljeta u Splitu, zašto onda beba ne bi smjela jesti na klupi u parku? Na bilo kojoj klupi. 

Uostalom, jesti u javnosti davno je prestalo biti tabu. Pekarnice su na svakom kutu, ljudi najnormalnije jedu šećući, sjedeći na gradskim klupama, naslonjeni na stupove gradske rasvjete po trgovima ili pak ležeći u gradskim parkovima. Brad Pitt je u filmu „Oceanovih 11“ jeo u svakoj sceni i svi su padali u nesvijest koliko je to bilo cool. A činio je to – jer je bio u gužvi i gladan! 

Novorođenčad možda nije u gužvi, ali gladni mogu biti u svako doba.

Majka priroda pobrinula se je da im se hrana nalazi blizu i da je dostupna 24 sata dnevno, i to u točno onoj količini koliko je trebaju. Pobrinula se i da majke ne moraju prestati biti korisni i odrasli članovi društva dok doje. Uostalom, da nije tako, ljudski bi rod odavno nestao s lica zemlje. 

Dojenje na zahtjev najbolje je dojenje, a i jamči uspješnost samoga procesa dojenja, s čime se mnoge žene muče. Dijelom zato što je dojenje vještina, dijelom zato što mnogim ženama nedostaje podrške i znanja, a i dijelom zato što se dugo propagiralo da dijete valja dojiti samo svaka tri sata. Ako je lijep dan, zašto žena koja je rodila ne bi šetala kad god joj to odgovara? Možda je samohrana majka pa zašto ne bi povela bebu u shopping? Na kavu? U grad?

Zapitajte se – zar zaista vrijedi riskirati uspješnost dojenja ili glad novorođenčeta zato što nekome možda smeta pogled na golu dojku!? Beba mora jesti, a oni koje to vrijeđa, s lakoćom mogu skrenuti pogled. Sasvim je sigurno da je to njima manje bolno i neugodno nego bebi trpjeti glad, a majci zvuk plača vlastitoga djeteta.

Dobar grudnjak za dojenje samo je početak. Tu su i majice i haljine u kojima nećete morati mnogo prtljati oko izvlačenja, i doma i u javnosti. Dojiti je najbolje i nemate se čega sramiti kad to činite jer time stavljate sebe i svoju bebu na prvo mjesto, što je definicija uloge majke. Živite je i uživajte u dojenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-se-ne-biste-trebali-sramiti-dojenja-u-javnosti-ndash-jgl-obitelj