Što kada dijete napreduje sporije od ostalih vršnjaka?

Drukčije i originalno, riječi su koje u umjetnosti povezujemo s pozitivnim, ali kada je riječ o roditeljstvu, to su riječi koje skrivaju cijeli niz izazova i od kojih bi se brojni roditelji vrlo rado sakrili.

Međutim, za tim nema potrebe. Mnoge majke, osobito s prvom djecom, već se unaprijed brinu o tome što će učiniti ako njihovo dijete bude napredovalo sporije. Odgovor je jednostavan – napredovat će skupa sa svojom bebom! Korak po korak. 

Najbolji savjet koji ikada možete dobiti o odgoju djeteta je da svoje dijete prihvatite onakvim kakvo jest.

U doba kada većina ljudi ima samo jedno ili najviše dvoje djece, teško je mnoge roditelje uvjeriti u to koliko malo stvarnog utjecaja imaju na ono što dijete jest, što voli, kako razmišlja i kako je odgojeno. 

Najbolje što možete napraviti kod djece do 3 godine je da prikupite što više edukativnog materijala o tome kako dijete treba napredovati, dobro proučite koliko su pomične te granice i onda pratite rast i razvoj svojega djeteta. Osobito obratite pozornost na to kako se ono što je uobičajeno, ono što je napredno i ono što nije napredno računa s obzirom na to vrijedi li za dječake ili za djevojčice. Naime, norma su dječaci, kojima sve u razvoju – od podizanja glave preko podizanja u sjed, puzanja, prohodavanja i progovaranja – ide znatno sporije nego djevojčicama. Stoga uzmite i to u obzir, ne samo u literaturi, nego osobito kad uspoređujete djecu na igralištu. 

Dogodi li se da vaše dijete napreduje sporije, potražite stručnu pomoć. Nemojte se sramiti, logopedi, fizijatri, pedijatri i sve ostalo stručno osoblje tamo je da bi vam pomoglo. I nema razloga da vi to ne tražite. 

Nemojte se sramiti niti potražiti drugo mišljenje. Ono što ne smijete učiniti je sljedeće: ignorirati postojanje problema ili se ljutiti na osobu koja vam je na problem skrenula pozornost. Problem, čak i kada je samo potencijalni, neće nestati ako ga ignorirate, ali hoće kao posljedica edukacije i terapije. Zato, ako primijetite da vam dijete sporije napreduje, ne bojte se inzistirati na potrebnoj uputnici, na još jednoj provjeri i na drugome mišljenju. 

Starijoj djeci koja napreduju sporije pružite, uz adekvatnu terapiju, i mnogo, mnogo podrške. Igrajte uloge s njima i kroz takvu ih igru naučite kako da reagiraju kad im se drugi rugaju, kako da educiraju druge o svom problemu i o tome kako žele biti tretirani. Grlite ih i govorite im koliko su dobri, uspješni i posebni svaki dan. Nemojte na njih vikati, tući ih i omalovažavati – to zasigurno neće potaknuti njihov brži napredak jer brzina napretka nije odluka koju je dijete donijelo, kao ni lijenost ili tvrdoglavost djeteta. Mnogo se smijte i igrajte i uljepšajte si svaki dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-kada-dijete-napreduje-sporije-od-ostalih-vrnjaka-ndash-jgl-obitelj