Može li Smrt biti lik iz priče?

Kad s djetetom biramo knjige, na kraj nam pameti nije da u nekima od njih vrebaju priče koje nisu ni dječje ni jednostavne. Čini nam se – slikovnice su siguran svijet, svijet laganih tema, šarenih crteža, banalnih priča. A onda se trgnemo kad između patke i tulipana ugledamo jednu običnu Smrt. Nije ona slučajno tu. Kao što ni sam Život tu slučajno nije.

Autorica: Verena Tibljaš, dipl. knjižničarka, Gradska knjižnica Rijeka

 

Patka, Smrt i tulipan / Wolf Erlbruch

Poetska priča o Patki koja živi uz Smrt spoznajući polako da je i ona sastavni dio života. Tulipan je tu samo sporedni lik koji s Patkom odlazi na posljednju plovidbu rijekom. Priča je ozbiljna, ali nije tužna. Ilustracije čine ovu priču posebnom, ako već priča to sama po sebi nije. A jest.

Autorska slikovnica njemačkog ilustratora i pisca, dobitnika najveće nagrade za dječju književnost – Nagrade Astrid Lindgren. 

Plači, srce — / Glenn Ringtved i Charlotte Pardi

Ako su Patka, Smrt i tulipan pomalo artistička slikovnica, Plači, srce… je topla dječja priča o Smrti koja poprima ljudsko obličje. Oproštaj četvero unuka od voljene bake prikazan je emotivno i toplo, a Smrt je dočarana sa svom svojom nemoći da utječe na prirodni tijek događaja – žao joj je što mora doći, ali ne može izbjeći sudbini. Djeca imaju dovoljno vremena od prve do zadnje stranice mirno oprostiti se s voljenom bakom. Prekrasne ilustracije čine ovu priču privlačnom, a umjereni tekst prihvatljivom interpretacijom ove inače vrlo delikatne teme. Pohvala autorima na uspješnosti izvedbe.

Djedov otok / Benji Davies

Šarena priča o djedovom odlasku na „onaj svijet“. Djed vodi unuka Vida na posljednje zajedničko putovanje, na egzotični otok s kojeg se djed nikada neće vratiti. Ostat će tamo, a Vidu će biti jasno da je djed od sada na boljemu mjestu. Njihova ljubav neće se promijeniti činjenicom da se više nikada neće vidjeti. Jer oni koje volimo ostaju u nama zauvijek – čak i kad nam se čini da su jako, jako daleko. 

Ocean do neba / braća Fan

Divan je dan za jedrenje. Dječak Finn napravio je brod za dugu plovidbu, onakav kakav je djed planirao sagraditi s njime. Djedu bi danas bilo devedeset godina. Finn se sjeća djedova glasa i priče o dalekom mjestu gdje ocean dodiruje nebo. Dječak odlazi na putovanje, sam, na potragu za čarobnim mjestom iz djedovih priča. Priča je ovo o onom praznom mjestu u srcu koje nastaje kad dragi ljudi iz njega naglo nestanu. Mjestu koje možemo ispuniti uspomenama koje nikad neće izblijediti. Ljubavlju koja liječi baš sve. 

Zašto se baka ljuti? / Lela B. Njatin i Alenka Sottler

Priča o starenju, demenciji i umiranju. Ispričana kroz dogodovštine male medvjeđe obitelji, priča dočarava prirodni tijek starenja. Lik bake Mede osvaja simpatičnošću. Ona je pomalo luckasta, otkačena baka koju bi svatko poželio imati. Spremna na sve za što roditelji obično nemaju vremena, baka navlači osmijehe na naša lica. Istovremeno, neke trenutke ni ona sama ne može predvidjeti. Starost je ponekad vrlo nepredvidiva. Pogotovo ako sa sobom donese bolesti koje nam najbliže odnesu i prije no što oni zaista odu. Ruka u ruci kao pozdrav za laku noć i pozdrav za doviđenja. Kao pozdrav za rastanak. 

Djedov veliki bijeg / David Walliams

Nitko poput Wallliamsa nije u stanju stopiti toliko smijeha i sjete u jednome djelu. Romančić za djecu od 8 do 12 godina i za sve one koji više ne gledaju na sat i ne broje godine. Duhovitost Davida Walliamsa čak i temu poput ove, temu djedova odlaska „s ovoga svijeta“ može učiniti „vedrom“, a preljevi topline čine je ljudskom u svakome smislu – jer ljudski je voljeti, ljudski je žalovati, ljudski je prihvatiti sve što nas sustiže, s razumijevanjem. Romančić koji grije oko srca i koji temu gubitka drage nam osobe umata u meki omotač nježnosti. Preporuka za cijelu obitelj. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *