Zaštita očiju zimi

Sigurno ste više puta čuli komentar: „Ma gle onu budalu koja nosi sunčane naočale po snijegu!“. No, u ovom je slučaju budala onaj koji omalovažava osobu sa sunčanim naočalama jer sunce je jednako jako zimi i ljeti. Pročitajte što to znači za naše oči.

Padanjem temperature i približavanjem zimskih mjeseci, valja se pripremiti za prvi snijeg, a potom i zimske radosti. Često zaboravljamo da u zimskim radostima ne treba zaštiti isključivo ruke, vrat, uši i nos, nego i naše oči. Bez obzira na to što je temperatura zraka očito niža, Sunčeva svjetlost sije jednakim intenzitetom i kada su temperature mnogo više. Stoga, sunčane naočale ne bi trebalo spremiti u ladicu nakon ljeta jer trebaju štititi naše oči i za hladnijeg vremena. Štoviše, sunčane su nam naočale potrebnije zimi, u prvome redu na snijegu, kada je odbljesak Sunčeve svjetlosti o bijelu snježnu površinu vrlo štetan. Neka sunčane naočale budu obveznim dijelom vaše skijaške opreme i svakodnevne zimske oprave.

Sunčane naočale ne bi trebalo spremiti u ladicu nakon ljeta jer trebaju nam i za hladnijeg vremena. Štoviše, sunčane su nam naočale potrebnije zimi, osobito na snijegu.

Oči se zbog izlaganja Sunčevoj svjetlosti mogu privremeno oštetiti, pa čak razviti i fotokeratitis, koji je sličan opeklinama od pretjeranog sunčanja, a simptomi se javljaju u rožnici oka. Tada su bolne, izrazito osjetljive na svjetlost te se javlja osjećaj bockanja, kao da nam je upalo nešto u oko. Ti se simptomi mogu spriječiti nošenjem sunčanih naočala.

Važno je kupiti kvalitetne naočale u specijaliziranoj trgovini ili optici, a ne plastične dostupne na raznim štandovima jer takve nisu dobre za naše oči i ne pružaju potrebnu zaštitu. Prilikom kupnje nemojte zaboraviti na nježne dječje oči, koje trebaju veću zaštitu od očiju odrasle osobe jer leća dječjeg oka propušta i do 70 % više svjetlosti od leće u rožnici odrasle osobe. Možda ćete se kratko boriti s vašim mališanima kako biste im objasnili prednost nošenja zaštitnih naočala već od najranije dobi.

Komentiranje je zaključano.