Tri najbolja odredišta za jesenski obiteljski izlet

Jesenski su izleti najljepša avantura – nije hladno, boje su fantastične, a mir u prirodi i neograničena mogućnost kretanja najbolji su lijek za stres u školi i na poslu. Umjesto čišćenja vikendom, uputite se na izlet!

Kamenjak, Premantura

Najjužniji dio Istre mnogima je poznat kao mjesto za kupanje ljeti ili mjesto gdje postoji staza o dinosaurima. Taj zaštićeni poluotok i njegova priroda fantastični su za jednodnevni izlet, osobito ako djeca u obitelji više vole mogućnost trčanja u prirodi, nego hodanja po starim gradskim zidinama.

Da biste prehodali cijeli Kamenjak, treba vam više od jednoga dana, stoga dobro planirajte! Za hodanje, pa čak i popularnom stazom o dinosaurima, ponesite planinarsku opremu, u prvome redu dobre cipele za hodanje. Potrebna vam je samo dobra volja, nešto energije i fotoaparat za potpuni doživljaj mediteranske i mirisne jeseni!

Leska, nacionalni park Risnjak

Poučna staza u malenom mjestu Leski savršeno je mjesto u Gorskom kotaru nedaleko Rijeke, u kojem i najmlađu djecu možete upoznati s planinarenjem. Naime, staza je duga otprilike četiri kilometra, blaga je i bez nagiba, te je osim za djecu, prikladna za starije osobe i međugeneracijski obiteljski izlet.

Staza vodi kroz bujnu šumu, u jesen osobito lijepih boja, gdje su na poučnim pločama navedene biljke i životinje koje žive u tom dijelu Gorskog kotara. Ne zaboravite ponijeti zrnje na kojem će vam patke biti zahvalne, a djeca će ih hraniti!

Dvigrad, Istra

Potraga za misterioznim ruševinama srednjovjekovnog grada u Limskoj dragiprava je jesenska poslastica. Domaćini već stoljećima ispredaju priče o nekad slavnom gradu kojeg se teško pronalazilo bez Googlea Mapsa. Nastao je u 10. stoljeću, sastojao se od dvaju gradova te je tako i dobio ime. Najveći je procvat doživio od 13. do 15. stoljeća, da bi ga Uskočki rat početkom 17. stoljeća stajao okolnog stanovništva. Uništila ga je kuga u 18. stoljeću, no ponosne zidine stoje i danas, iščekuju putnike željne avanture.

Komentiranje je zaključano.