Vitamini i minerali u trudnoći

Jesti zdravo temelj je zdravlja, a pravilna prehrana osobito je važna za vrijeme trudnoće, razdoblju povećanih potreba za nekim nutrijentima.

Folna kiselina je drugi naziv za vitamin B9 koji možete početi uzimati još dok se spremate zatrudnjeti. Nalazi se u zelenom povrću i narančama, a razvijete li odjednom veliku želju za rukolom, koja je izuzetno bogata ovim vitaminom, možda ste zatrudnjeli!

Vitamin A valja izbjegavati jer je u velikim dozama opasan za bebe, a sa željezom također valja postupati oprezno.

U prvih 12 tjedana potrebno vam je od 400 do 600 mikrograma folne kiseline dnevno kako biste snizili rizik od spine bifide kod djeteta, a sebi osigurali niz blagotvornih učinaka, poput smanjenja mučnina i povraćanja. Vitamin B12 pojačat će djelovanje folne kiseline pa se trudnicama preporučuje između 6 i 12 mikrograma dnevno.

Kalcij je trudnicama potreban u količini od 1000 miligrama dnevno, no mnogi prenatalni vitaminski dodaci sadrže svega od 150 do 250 miligrama. Preostalu potrebnu količinu slobodno nadomjestite dodatnim tabletama kalcija i nastavite ih uzimati nakon poroda kako biste izbjegli probleme sa zubima i kostima.

Uz kalcij je itekako potrebno unositi i vitamin D jer on pomaže pri regulaciji kalija u tijelu. Pobrinite se stoga za to da koristite barem 10 mikrograma dnevno kroz cijelu trudnoću. Najbolji izvor je – sunčeva svjetlost. Zato, trbuščić na sunce i na odmor na plažu!

S druge strane, vitamin A valja izbjegavati jer je u velikim dozama opasan za bebe. Upravo zato mnogi multivitamini za trudnice uopće ne sadrže vitamin A, a kad ga sadrže nije riječ o retinolu. I to je najveća razlika između običnih i trudničkih multivitaminskih pripravaka!

Sa željezom također valja postupati oprezno. Željezo je nužno kako bi povećane količine krvi dobro prenosile kisik po cijelom tijelu, ali ne treba pretjerivati!

Uz željezo i kalcij, poslije 12. tjedna, a osobito pri kraju trudnoće, važan je magnezij čiji nedostatak mnoge trudnice osjećaju u obliku vrlo bolnih grčeva u listovima. Pod nadzorom liječnika, uputno je uzimati i dodatni magnezij u posljednjem tromjesečju.

Omega-3 masne kiseline važne su za razvoj mozga i vida djeteta, a u trudnoći ih je bolje koristiti kao dodatak prehrani. Naime, ribe u kojima se omega-3 kiseline nalaze u dovoljnim količinama sadrže živu zbog koje ih valja izbjegavati u trudnoći.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Odvikavanje od pelena