Važnost ispiranja nosa kod djece

Kroz nos odnosno nosnu sluznicu u naš organizam ulaze mnogi virusi i bakterije. Stoga je iznimno važno posebnu pozornost posvetiti higijeni nosa te u svakodnevnu rutinu – osobito kod beba i djece – uvesti ispiranje nosa. Uz to, s obzirom na to da mala djeca ne mogu ispuhivati nos kao odrasli, kod njih je važnost higijene nosa još više naglašena.

Roditelji ispiranju nosa kod djece najčešće pribjegavaju kada primijete da dijete otežano diše, da mu je nos začepljen odnosno da je dijete šmrcavo ili pak da mu “nos svira”. Međutim, kako je prevencija najbolja opcija, ispiranje nosa potrebno je provoditi od prvih dana, i to kontinuirano, bilo dijete bolesno ili zdravo. To će omogućiti vlažnost nosne sluznice, čime će se aktivirati i njezina obrambena funkcija. 

Iako možemo disati kroz usta, jedini ispravan način disanja je kroz nos. Ako primijetite da vaše dijete često diše na usta dok je u ležećem položaju, može biti riječ o nekom od potencijalnih problema

Kako održavati higijenu nosa kod beba?

Ako s ispiranjem nosa počnete dok je beba još novorođenče – i nastavite s tim kontinuirano – ona će se s vremenom naviknuti na taj neugodan podražaj nosne sluznice. Iako će u početku biti suza i opiranja, s vremenom će se i to smanjiti. Bebu je potrebno staviti u ležeći položaj te joj uz pomoć Aqua Maris Baby spreja s aplikatorom posebno prilagođenim nosnici novorođenčadi, pomoći u vlaženju sluznice, kao i uklanjanju nečistoća, alergena ili sekreta iz nosa. Aqua Maris Baby sprej potrebno je raspršiti u svaku nosnicu dva do šest puta dnevno; prema potrebi, i češće. Kad je nos jače začepljen, pomoći će i dječji aspiratori koji će ukloniti sve preostale nečistoće. 

Kako ispirati nos starijoj djeci?

Vrtićka djeca koja borave u većim kolektivima sklonija su češćim zarazama i oboljenjima. Vrlo je često šmrcav i začepljen nos jedan od prvih simptoma koji mališane sprječava u njihovim svakodnevnim obvezama i igri. S obzirom na njihov oslabljen imunitet i veliku izloženost uzročnicima bolesti, higijena nosa je nezaobilazna. 

Izotonična morska voda sadržana u spreju Aqua Maris Clean ispire bakterije, viruse i nečistoće iz nosa te omogućava prohodnost gornjih dišnih putova. Budući da Aqua Maris Clean podržava fiziološko stanje sluznice i nema sistemskih učinaka, prikladan je za djecu, trudnice i dojilje. Kako bi mališani nesmetano uživali u danu, ali i proveli mirnu noć, nosnu sluznicu potrebno im je ispirati svako jutro prije nego što pođu u vrtić te nekoliko puta kad iz vrtića dođu doma. 

Mnogim je studijama i istraživanjima utvrđeno da je primjena morske vode – sadržane i u Aqua Maris sprejevima – uspješna i učinkovita metoda ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa, rinosinusitisa, bronhiolitisa, akutnog i kroničnog sinusitisa, akutnih respiratornih tegoba te gripe i prehlade. 

Ne odgađajte s uvođenjem rutine čišćenja nosa. Neka to postane uobičajen dio dana, baš kao i pranje zubića, kupanje ili gledanje crtića – za dobrobit djece!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vanost-ispiranja-nosa-kod-djece-ndash-jgl-obitelj