Što nam govore prištići na licu?

Uobičajeno se prištići i akne javljaju tijekom puberteta, ali nerijetko i u odrasloj dobi kao reakcija tijela na određene poremećaje u organizmu. Na licu su najprimjetljiviji i često su razlog srama i nelagode, a kako bismo ih pravilno tretirali, potrebno je najprije ustanoviti koji je uzrok pojave prištića. Tu nam pomaže lokacija na kojoj prištići izbijaju.

Prištići na bradi, čelu i vratu

Razlog pojave prištića na tim mjestima kod žena je menstruacija. Za vrijeme menstrualnog ciklusa dolazi do hormonalnih promjena, a jedna od njih je i potencijalni porast hormona testosterona, zbog čega žlijezde proizvode više ulja. To rezultira začepljenjem pora kože te se stvara upalno stanje poznato kao prištić. Vrlo se često, ako je prisutan izrazito velik hormonalni disbalans, mogu javiti i akne. 

Prištići na rubnim dijelovima lica

Za to su pak krivi proizvodi za njegu i oblikovanje kose te kozmetika za lice, osobito dekorativna. Oni mogu uzrokovati začepljenje pora kože i nastajanje prištića, posebno ako imate naviku koristiti mnogo različitih proizvoda. Stoga je kod pranja kose bitno što bolje isprati sav šampon i regenerator te, isto tako, redovito skidati svu šminku i na lice nanijeti tonik koji će se pobrinuti za uspostavljanje pravilnog pH kože. 

Prištići oko linije usta

Više je razloga za izbijanje prištića na području oko usana. To mogu biti prehrana, higijena te prekomjerna upotreba proizvoda za njegu usana. Poznato je kako izrazito kisele namirnice poput octa i limuna te ljute namirnice mogu nadražiti kožu i uzrokovati upalu. Isto tako, masna i pržena hrana može začepiti pore, osobito ako nemate naviku nakon svakog obroka obrisati usta ubrusom. Kod korištenja raznih balzama i proizvoda za njegu usana bitno je da ne pretjerate s njihovom upotrebom te da jednom tjedno napravite eksfolijaciju područja oko usnica.

Prištići na obrazima

Ne biste vjerovali, ali najčešći uzročnik pojave prištića na tom dijelu licu je – mobitel! Naslanjanjem uređaja na lice u pore kože unose se prljavštine i bakterije koje žive na mobilnom uređaju. Rješenje je redovito dezinficiranje mobitela

Prištići na čelu i nosu

U situacijama stresa i napetosti naš organizam mijenja svoje djelovanje. Naše tijelo tada pojačano luči adrenalin koji može pojačano djelovati na lučenje ulja. To dovodi do začepljenja pora i izbijanja prištića. Pravilna i redovita njega lica jedino su rješenje za držanje “stvari” pod kontrolom.

Prištići na licu mogu nam pružiti korisne informacije o našemu zdravlju i načinu života. Važno je napomenuti da oni nisu uvijek uzrokovani lošim navikama ili hormonalnim promjenama te da su neke osobe sklonije aknama jednostavno zbog genetike. Međutim, ako primijetite iznenadnu pojavu prištića ili vam se to često događa, može biti korisno konzultirati se s dermatologom kako biste utvrdili uzrok njihova nastajanja te dobili savjet o adekvatnoj njezi kože.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-nam-govore-pritii-na-licu-ndash-jgl-obitelj