Što ako beba spava otvorenih usta

Mnoge bebe spavaju otvorenih usta i to obično nije razlog za brigu. Međutim, otvorena usta mogu dovesti do isušivanja usne šupljine, što pak može uzrokovati nelagodu i iritaciju. Također, otvorena usta mogu uzrokovati teškoće s disanjem, pogotovo ako dijete ima problema s prohodnošću nosnog puta.

Može li doći do deformacije čeljusti?

Spavanje s otvorenim ustima obično neće uzrokovati deformaciju vilice ili nosa kod djeteta. Međutim, ako takvo stanje potraje, to može utjecati na rast i razvoj djetetovih čeljusti i zuba. Otvaranje usta tijekom spavanja može utjecati na položaj zubi, jezika i usana, što može utjecati na oblik i položaj čeljusti. Ako dijete ima problema s disanjem i spava otvorenih usta, to također može utjecati na razvoj nosa koji zbog toga ne vrši glavnu funkciju.

Kako pomoći bebi koja spava otvorenih usta?

Ako vaša beba sisa, vrlo često će se dogoditi da zaspe tijekom hranjenja i da joj usta ostanu otvorena zbog položaja u kojemu su bila pri sisanju. U takvim slučajevima dovoljno je da bebi lagano prstom podignete donju vilicu kako bi se usta zatvorila, što će spriječiti udisanje zraka na nepravilan način. 

Bebu može mučiti i neprohodan nos pa će pribjeći disanju na usta, a to zna biti čest slučaj tijekom sezone grijanja kada se nosna sluznica isušuje, što dovodi do bržeg nakupljanja virusa i bakterija, a samim time i do začepljenog nosa. U takvim slučajevima koristite ovlaživače zraka, a bebi, ako ima navršenih godinu dana, pročistite nos uz sprej Aqua Maris Hypertonic. Ako je beba mlađa, možete koristiti sprej Aqua Maris Baby ili kapi za nos Aqua Maris bebe. Proizvodi su potpuno prirodni, ne sadrže konzervanse i mikroplastiku te su obogaćeni mineralima i oligoelementima iz Jadranskog mora. 

Ako primijetite da vaša beba prečesto spava otvorenih usta, ako vam se čini da ima problema s disanjem ili da se budi često tijekom noći, možda je vrijeme da posjetite pedijatra. Pedijatar će pregledati dijete i utvrditi ima li problema s disanjem ili nekih drugih zdravstvenih problema koji bi mogli utjecati na način na koji beba spava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-ako-beba-spava-otvorenih-usta-ndash-jgl-obitelj