Što očekivati na pregledu za upis u prvi razred osnovne škole?

Osim što se roditelji i djeca upoznaju s prostorijama škole, tijekom ožujka organiziraju se i sistematski pregledi diljem zemlje kako bi se utvrdilo psihofizičko stanje djeteta koje polazi na važno putovanje zvano – obvezno obrazovanje.

Prije samoga upisa u školu, bit će potrebno napraviti zdravstveni pregled koji ne obavlja vaš odabrani pedijatar, već školski liječnik, i to najčešće u domu zdravlja nadomak škole. Evo i što se obično radi na tom sistematskom:

  1. obiteljska anamneza – liječnik će razgovarati s roditeljima ili skrbnicima djeteta o bilo kakvim zdravstvenim problemima koje dijete ima ili ih je imalo, kao i o obiteljskoj anamnezi (važno je prijaviti sve nasljedne bolesti i stanja);
  2. mjerenje težine i visine;
  3. pregled vida i sluha – dijete će biti podvrgnuto pregledu vida i sluha kako bi se utvrdilo postoji li bilo kakav problem u tim područjima; ako se utvrdi da dijete slabije vidi, liječnik može preporučiti daljnju obradu kod specijalista koji će preporučiti odgovarajuću dioptriju;
  4. pregled srca i pluća;
  5. pregled motoričkih sposobnosti – testiraju se ravnoteža i koordinacija, a riječ je uglavnom o krupnoj motorici koju je dijete u toj dobi već trebalo savladati;
  6. liječnik će provjeriti i je li dijete dobilo sva potrebna cjepiva za svoju dob te ako nije, preporučiti koja cjepiva još treba primiti.

Ovisno o zemlji i regiji u kojoj se nalazi škola, mogu postojati neki dodatni specifični zahtjevi za zdravstveni pregled za upis u prvi razred. U svakom slučaju, cilj je osigurati da dijete bude zdravo i spremno za školske obveze koje slijede.

Osim provjere zdravstvenoga stanja, vaše će dijete proći i kroz testove psihologa, pedagoga i defektologa kako bi se utvrdilo je li spremno za školu. Testovi su jednostavni i sastoje se od razumijevanja, vizualne percepcije, pisanja, komunikacije, početnih matematičkih pojmova i općeg znanja. To se provodi kako bi se utvrdilo je li dijete spremno za usvajanje gradiva i sve ono što ga čeka u procesu školovanja. 

Polaskom u školu za svako se dijete u školskoj ambulanti otvara zdravstveni karton kako bi školski liječnik pratio psihofizički razvoj i zdravlje svih učenika. 

Uz školskog liječnika koji je dostupan za procjenu i savjetovanje, polaskom u školu dijete se odjavljuje od pedijatra i odabire se liječnik opće prakse koji će dalje pratiti razvoj i zdravlje vašega djeteta. Najčešće se djeca prijavljuju liječniku kod kojeg su prijavljeni i roditelji, no to nije obveza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-oekivati-na-pregledu-za-upis-u-prvi-razred-osnovne-kole-ndash-jgl-obitelj