Uživanje za blagdanskim stolom bez žgaravice

Božićna trpeza prepuna je ukusnih namirnica kojima je teško odoljeti, a često je riječ o masnoj, pikantnoj i teško probavljivoj hrani. Posljedica uživanja u takvoj hrani može biti – žgaravica. Kako preživjeti blagdane bez te neugodne boljetice, saznajte u tekstu koji slijedi.

Da biste za blagdane bili pošteđeni žgaravice, najbolje bi bilo izbjegavati tešku i masnu hranu, ne pretjerivati s gaziranim pićima, alkoholom, kavom te citrusnim voćem i sokovima. Međutim, kako je upravo trpeza bogata masnom, slatkom i začinjenom hranom bit nadolazećih blagdana, možda se najbolje prije blagdana dobro informirati o tome kako sanirati simptome žgaravice kada se oni već pojave. Što je uopće žgaravica?

Žgaravicu karakterizira neugodno peckanje želučane stijenke, a ono se pojavljuje kada se želučana kiselina ne upije u hranu i nastavi s njom putovati crijevima, nego se vraća u ispražnjen želudac i počinje nagrizati stijenku. Zato se žgaravicu preporučuje ublažavati čajevimakoji smiruju želudac te potiču dodatno lučenje želučane sluzi koja se nakuplja na stijenci želuca i štiti je od nagrizanja kiselinom. U tom je smislu izvrstan čaj od sljeza, a mljevene lanene sjemenke imaju istu funkciju. No, u borbi sa žgaravicom može pripomoći i druga hrana: zob, riža, mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi, đumbir, komorač, bademi i banana te čajevi od kamilice, pelina, metvice i anisa. Te namirnice najbolje je povezati u zajednički obrok, primjerice, napraviti smoothie od banane i zobenog mlijeka ili prirediti rižoto s komoračem.

Žgaravicu se preporučuje ublažavati čajevima koji smiruju želudac te potiču dodatno lučenje želučane sluzi koja se nakuplja na stijenci želuca i štiti je od nagrizanja kiselinom, a za to je izvrstan čaj od sljeza.

Važno je napomenuti kako svi obroci koji će pomoći u borbi sa žgaravicom moraju biti raspoređeni u male porcije, a hrana dobro sažvakana. Tako hrana koja stiže u već iziritiran želudac uzrokuje manju neugodu pa se i simptomi lakše podnose. Također, u borbi sa žgaravicom mogu vam pomoći i pripravci poput RefluSTATa ili Carbomeda: bezreceptni lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu i olakšavaju probavu.

Međutim, ako često patite od žgaravice, svakako biste trebali konzultirati svojega liječnika jer, u konačnici, možda i nije riječ o žgaravici. Neki drugi zdravstveni problemi, poput smanjenoga lučenja želučane kiseline (hipoklorhidrije) mogu razviti naizgled iste simptome kakvi su karakteristični za napadaj žgaravice – nadutost, loša probava, napuhnutost i umor. Stoga, uživajte za blagdanskim stolom, ali čuvajte želudac: bit će vam potreban i nakon blagdana.

Komentiranje je zaključano.

uivanje-za-blagdanskim-stolom-bez-garavice-ndash-jgl-obitelj