Utjecaj ekrana na vid

Kako bi se preveniralo širenje koronavirusa COVID-19, uvedena je mjera fizičkog distanciranja. Vrlo brzo cijeli se svijet našao pred izazovom – novom pandemijom, ali i promjenom načina života kakav smo dotad poznavali. Zatvaranjem u domove i ograničenjem kretanja pod kontrolu ćemo možda staviti aktualnu zdravstvenu prijetnju, ali to ne znači i da ćemo izbjeći onu koja vreba s ekrana digitalnih uređaja… 

Probudimo se, uzmemo mobitel u ruke, peremo zube. Nakon toga jedemo doručak dok provjeravamo vijesti na svojemu mobitelu, a zatim se, u skladu s trenutačnim okolnostima, prebacimo na rad na računalu. Uzmemo pauzu, tek toliko da provjerimo što je novo s našim prijateljima na društvenim mrežama ili im odgovorimo na poruke. Završimo s poslovnim obvezama, prebacujemo se na omiljenu seriju na televiziji ili na nekom od popularnih streaming servisa. Možda zaigramo igricu s prijateljima na mreži… Mogućnosti koje digitalne platforme nude su brojne, a sve imaju zajedničku poveznicu i zahtijevaju isto od nas – pogled fokusiran na ekran. Sve te aktivnosti uzrokuju problem kojeg često nismo ni svjesni, onaj suhih očiju koji danas muči između pet i šest posto ukupne svjetske populacije. 

Tu epidemiju digitalnog doba karakterizira suhoća, svrbež i peckanje očiju, crvenilo i bol, ponekad zamagljen vid, pritisak iza oka ili osjećaj kao da imate nešto u oku, poput sitog zrna pijeska, a jedan od neočekivanih simptoma su i suze koje se nakupljaju u kutovima očiju. Međutim, unatoč suzenju oka, osjećamo da su nam oči suhe jer suze koje se nakupljaju u rubnim dijelovima očiju ne sadržavaju uobičajenu masnu sastavnicu koja je potrebna da bi oko zadržalo vlažnost. Svi ti simptomi izazivaju nas da protrljamo oči, što pak može pogodovati infekciji koronavirusom i njegovu širenju. Stoga ovladajte tim nesvjesnim pokretima i umjesto da trljate oko, operite ruke sapunom te ukapajte umjetne suze Vizol S. Tretman umjetnim suzama, odnosno kapima kao što su Vizol S 0,4 %, 0,21 % ili Intensive, pomaže u održavanju normalne vlažnosti oka, smanjuje neugodne simptome suhih očiju te djeluje preventivno kako se površina oka, ako je previše suha, ne bi oštetila. Nakon ukapavanja, osjetit ćete trenutačno olakšanje, a neugodan osjećaj u oku će nestati.

Problem suhih očiju danas muči između pet i šest posto ukupne svjetske populacije.

Važno je zapamtiti da se simptomi pogoršavaju tijekom aktivnosti u kojima naše oko miruje, odnosno ne trepće, primjerice, kada dulje vrijeme gledamo sadržaje na  televiziji, mobitelu ili računalu. Navedeni simptomi pojačat će se i pri boravku u zadimljenoj i suhoj prostoriji te na vjetrovitim mjestima, dok je situacija malo bolja u prostorijama s povećanom količinom vlage u zraku. Stoga pokušajte osigurati dovoljno vlage u prostoriji u kojoj boravite, i to provjetravanjem ili ovlaživačem zraka. 

Ako primijetite simptome suhog oka, JGL-ovi proizvodi Vizol S nude različite oblike rješenja, a uz pomoć kratkog testa možete otkriti koji je idealan za vaše potrebe. Ako se simptomi ni uz tu terapiju ne smanjuju, potrebno je javiti se oftalmologu i dogovoriti pregled.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

utjecaj-ekrana-na-vid-ndash-jgl-obitelj