5 savjeta za alergičare

Sve više ljudi pati od nekog oblika alergije, što je osobito izraženo u proljeće. Stoga si olakšajte svakodnevicu pridržavajući se sljedećih pet koraka.

Redoviti obroci i rutina spavanja

Doručak je najvažniji obrok u danu, stoga ne preskačite obroke i zdravo se hranite! Pitate se zašto je to bitno za alergičare? Odgovor leži u tome što zdrava prehrana utječe pozitivno na vaš imunološki sustav, koji se u konačnici bori protiv alergijskih reakcija. Za ublažavanje simptoma bitan je i san. Kada ste neispavani, simptomi alergije mogu biti izraženiji jer vaše tijelo nema dovoljno energije. 

Održavajte stambeni prostor urednim

Poznato je da se alergeni poput prašine i grinja najčešće skupljaju na madracima, posteljini i jastucima, stoga ih s vremena na vrijeme operite, temperatura neka ne bude niža od 60° C, a madrace temeljito očistite. Kad čistite prašinu, prebrišite površine mokrom krpom jer tako sprječavate ponovno kovitlanje prašine u zraku. 

Spriječite unošenje peludi u kuću

Boravak u prirodi možda djeluje opuštajuće i pozitivno na vaše raspoloženje, ali potencijalno je uzrok pojačanih simptoma vaših alergija, čak i kada ste u zatvorenom prostoru. Stoga nakon svakog boravka vani presvucite odjeću i otuširajte se jer se pelud zadržava i na odjeći i na koži. Obvezno se izujte pri ulasku u kuću kako ne biste unijeli nečistoću i alergene u stambeni prostor. 

Šetnja rano ujutro ili navečer

Nemoguće je provesti cijelo proljeće izoliran u zatvorenom prostoru, ali kad planirate izlazak u prirodu, neka to bude u rano jutro ili kasno navečer. Svakako izbjegavajte boraviti vani oko 17 sati kada je količina peludi u zraku najveća. 

Uvijek imajte uza se opremu za slučaj nužde

Ovo pravilo vrijedi osobito u sezoni alergija – uvijek imajte uza se lijekove i preparate za ublažavanje simptoma. Za nadražene i osjetljive oči preporučujemo kapi za oči Vizol S Allergy s ektoinom, koje djeluju kao prevencija, ali i ublažavaju simptome. Također, čest simptom alergičara je i začepljen nos i nadražena sluznica. Zato je izvrsno imati i sprej za nos Aqua Maris 4Allergy, koji će na učinkovit način ukloniti probleme začepljenog nosa. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Utjecaj ekrana na vid
5-savjeta-za-alergiare-ndash-jgl-obitelj