Kako izgleda tek rođena beba?

Rođenje djeteta jedan je od najradosnijih događaja u životu, ali mnogi novopečeni roditelji nemalo se iznenade, ponekad čak i zabrinu, kada prvi put ugledaju svoju prinovu. I dok nam filmovi, reklame i časopisi redovito prikazuju idealiziranu sliku tek rođenih beba, stvarnost je zapravo malčice drukčija.

Porod je iscrpljujući fizički proces kako za majke, tako i za njihove bebe pa nije nimalo čudno što one u početku najčešće izgledaju, budimo iskreni, pomalo naborano i smežurano. Međutim, bez brige, takav je izgled prirodan i očekivan. Specifične tjelesne karakteristike novorođenčadi pritom ponajviše dolaze do izražaja kod izgleda glave, lica i kože.

Mala glava puna čuda

Možda ste već više puta čuli kako glava tek rođenih beba može biti vidljivo neobičnog oblika, najčešće izduženog. Za to postoji i sasvim dobar razlog. Naime, radi lakšeg prolaska kroz porođajni kanal, kosti glave novorođenčeta su mekane i još nisu u potpunosti srasle, no već za nekoliko dana čunjasta će se glavica formirati u normalan oblik.

Na mjestima gdje još nije došlo do potpunog okoštavanja glave vjerojatno ćete uočiti i mekana područja koja se nazivaju fontanele. One će postupno nestajati u nadolazećim mjesecima, usporedno s rastom volumena lubanje i mozga, a njihovo potpuno zatvaranje može potrajati i do druge godine života.

Uobičajeno je i da lice bebe nakon rođenja bude “zgužvanog” izgleda, a očni kapci otečeni i zatvoreni. Nije rijetko niti da novorođenče u početku bude razroko ili škiljavo s obzirom na to da mu očni mišići još nisu u potpunosti ojačali. Međutim, ta bi pojava trebala s vremenom proći, a vi ćete imati mnogo vremena za uživanje u malim slatkim okicama.

Nježna i lijepa koža? Malo pričekajte…

Ako očekujete da će dijete odmah nakon rođenja imati glatku i nježnu kožu… Pa, možda je bolje da malo smanjite očekivanja. Bebina će koža u početku vrlo vjerojatno biti smežurana, prhutava i intenzivnije boje. Moguća je i pojava prištića, osipa te crvenkastih mrlja po tijelu, a mnoga se djeca rađaju i s privremenim bijelim dlačicama koje se nazivaju lanugo. Nekim mamama možda će upasti u oči i izgled bebina pupka, odnosno ostatka odrezane pupkovine, ali on će nakon nekoliko dana otpasti, a pupak dobiti uobičajeni izgled.

Budite svjesni da cijeli proces porođaja i dolaska na svijet utječe na nježno djetetovo tijelo i njegovu nezrelu kožu, što ostavlja privremeni trag na izgledu novopristigle bebe. Međutim, vaše najdraže blago u kratkom će roku zasjati svojim punim sjajem, predivno baš kao na filmu ili plakatu. Uživajte u svakom trenutku s njime!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-izgleda-tek-roena-beba-ndash-jgl-obitelj