Tri stvari koje niste znali o pjegicama

Pipi Duga Čarapa vjerojatno je najpoznatiji književni i filmski lik koji je imao pjegice po licu, a ako ste ih i sami imali, vjerojatno su vas u nekoj životnoj dobi i uspoređivali s njom. No, jeste li sigurni da znate baš sve o svojim pjegicama?

Pjegice nastaju zbog izloženosti suncu
Ako imate pjegice po koži, vjerojatno se primijetili da su vidljivije ljeti, i to zbog češće izloženosti suncu. Premda je njihovo pojavljivanje zacrtano u vašim genima od trenutka začeća, kako je zapravo riječ o sitnim nakupinama melanina – tamnosmeđeg pigmenta koji štiti od ultraljubičastog zračenja, one se u prvome redu pojavljuju tek nakon izlaganja suncu. Stoga te simpatične narančaste točkice i nećete vidjeti na novorođenčetu.

Znak su da je koža osjetljiva na sunce
Premda same pjegice nisu štetna tvorevina te nikako razlog za brigu, njihova pojava, posebno gustoća, znak je da je u vašoj koži melanin neravnomjerno raspoređen, odnosno da nisu svi dijelovi kože jednako zaštićeni i otporni na sunce, zbog čega kod ljudi koji imaju pjegice postoji veći rizik od malignih oboljenja kože. Dakle, ako ste skloni pojavi pjegica, redovito provjeravajte svoje madeže te vodite pojačanu brigu o koži.

U prošlosti su smatrane znakom vještičarenja
Danas je možda njihova pojava toliko simpatična da pojedini kozmetički saloni čak nude tretmane izrade umjetnih pjegica nanošenjem kane na lice, no u srednjem vijeku javnost nije na pojavu pjegica gledala tako blagonaklono. Naime, premda je pojava pjegica češća kod muškaraca, ženske osobe koje su tada imale pjegice smatrane su vješticama te nerijetko optuživane za nezakonite magične radnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

tri-stvari-koje-niste-znali-o-pjegicama-ndash-jgl-obitelj