Kako zaštititi bebu od sunca

Koža bebe nije ista kao i koža odraslih, to svi znamo. Isto tako, kada je riječ o zaštiti od sunca, svima nam najprije na pamet padne plaža, no na opasne zrake valja paziti cijelu godinu, a osobito u kasno proljeće i rano ljeto.

Hlad, hlad i samo hlad
Bebe mlađe od 6 mjeseci ne smiju uopće na sunce. Stoga – ostanite u hladu! Kad ne možete dijete skloniti u hlad, ponesite hlad sa sobom, i to u obliku kišobrana i suncobrana jer djecu smijete mazati kupovnim kremama sa zaštitnim faktorom tek kad navrše 6 mjeseci. Međutim, i tada pripazite na sastav proizvoda. Najsigurnije je – kokosovo ulje.

Za koji god se proizvod za zaštitu od sunca odlučili, najprije na djetetovoj nadlaktici iskušajte odgovara li djetetu krema.

Odjeća s UV zaštitom
Ni bebe ni klinci od tri do pet godina ne moraju imati 17 majica i 20 hlačica. Ipak, dobro će im doći jedan do dva skuplja komada koja imaju UV zaštitu – za šetnje po proljetnom suncu, po planinama u rano ljeto i za kupanje oko 14 sati, ako si baš ne možete pomoći.

More i plaža
Ako ste na moru, isplanirajte nešto zabavno od 10 do 16 sati, odnosno od 9, ako je beba mlađa od 6 mjeseci. More možda jest hladno ujutro, a prekrasno toplo u podne, no bebinoj koži more ne čini toliko dobra koliko će štete učiniti podnevno sunce.

Mazanje, mazanje i još mazanja
Za koji god se proizvod za zaštitu od sunca odlučili, najprije na djetetovoj nadlaktici iskušajte odgovara li djetetu krema. Ako nema reakcije unutar 24 sata, možete je koristiti. Pravilno korištenje sastoji se od mazanja debelim slojem barem 30 minuta prije izlaganja suncu, ponovnog mazanja svaka 2 sata i nakon svakog kupanja. Ne postoji vodootporna krema, samo uporni i obaviješteni roditelji.

 1. Dojenčad mlađu od 6 mjeseci držite uvijek u hladu i ne mažite ih nikakvim sredstvima za zaštitu od sunca.
 2. U doba najjače insolacije, između 10 i 15 sati, izbjegavajte boravak s djecom na otvorenom.
 3. Zaštitite dijete kao i sebe pokrivalom za glavu koje štiti uške, nos, usnice. Nosite zaštitne naočale.
 4. Obucite djetetu odjeću dugih rukava i nogavica, ali oprez jer neke tkanine propuštaju sunčeve zrake.
 5. Djecu stariju od 6 mjeseci mažite zaštitnim sredstvima s faktorom većim od 15, a proizvod nanesite na cijelu djetetovu kožu.
 6. Obnavljajte primjenu zaštitne kreme svaka 2 sata ili češće ako se vaše dijete kupa ili jako znoji.
 7. Neki lijekovi izazivaju fototoksične/alergijske reakcije na koži. Ako vaše dijete uzima neki lijek, konzultirajte liječnika o adekvatnoj zaštiti od sunca.
 8. Ne dajte da vas oblaci zavaraju. Kroz njih sunčeve zrake također prolaze.
 9. Budite svjesni refleksnog zračenja. Ni u sjeni vaše dijete nije zaštićeno jer se sunčeve zrake reflektiraju od pijeska, vode, betona. Kako djecu zaštititi od sunca
 10. Na velikim nadmorskim visinama sunce je posebno jako. Stoga upotrebljavajte zaštitna sredstva i u planinama, na skijanju i sl.
  Ako se netko drugi brine o vašemu djetetu, pobrinite se da poštuje ova pravila!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *