Torta od palačinki s kestenom

Stigla je sezona kestena i svatko ima svoj omiljeni način pripreme ove šumske poslastice. Pri pripremi dobro je znati da pečeni sadrže više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesteni se odlikuju niskim udjelom masti i visokim udjelom škroba te sadrže vitamin C. Obiluju i kalcijem, kalijem, vitaminom B, a imaju i fosfora i željeza. Odličan su sastojak u pripremi glavnih jela, ali i deserata – a mi donosimo recept za palačinke koje mogu biti i doručak i zakuska poslije obroka.

Sastojci

Smjesa za palačinke:

  • 200 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 30 g šećera
  • 30 g kakaa u prahu
  • 40 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 1 jaje

Krema od kestena:

  • 200 g kestena
  • 175 ml vrhnja za šlag
  • 1 štapić vanilije

Čokoladni preljev:

  • 200 g čokolade
  • 4 žlice vrhnja za šlag

Recept:

Za palačinke u posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja s rastopljenim maslacem i mlijekom te potom povežite dvije smjese. U tavi zagrijte malo ulja i pecite malo deblje palačinke.

U blenderu usitnite kuhane kestene te dodajte sjemenke vanilije. Umutite šlag i jednu trećinu dodajte u smjesu, a ostatak sačuvajte. Na palačinku namažite kremu od kestena, zatim na nju stavite šlag i poklopite drugom palačinkom, te tako nižite dok ne dobijete oblik male torte.

U manjoj posudi rastopite čokoladu (ne smije zakipjeti jer će nastati grudice), dodajte malo neizrađenog vrhnja za šlag te pripremljenim čokoladnim preljevom prelijte palačinke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

torta-od-palainki-s-kestenom-ndash-jgl-obitelj