Torta od palačinki s kestenom
Stigla je sezona kestena i svatko ima svoj omiljeni način pripreme ove šumske poslastice. Pri pripremi dobro je znati da pečeni sadrže više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.
Kesteni se odlikuju niskim udjelom masti i visokim udjelom škroba te sadrže vitamin C. Obiluju i kalcijem, kalijem, vitaminom B, a imaju i fosfora i željeza. Odličan su sastojak u pripremi glavnih jela, ali i deserata – a mi donosimo recept za palačinke koje mogu biti i doručak i zakuska poslije obroka.
Sastojci
Smjesa za palačinke:
- 200 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 30 g šećera
- 30 g kakaa u prahu
- 40 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 1 jaje
Krema od kestena:
- 200 g kestena
- 175 ml vrhnja za šlag
- 1 štapić vanilije
Čokoladni preljev:
- 200 g čokolade
- 4 žlice vrhnja za šlag
Recept:
Za palačinke u posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja s rastopljenim maslacem i mlijekom te potom povežite dvije smjese. U tavi zagrijte malo ulja i pecite malo deblje palačinke.
U blenderu usitnite kuhane kestene te dodajte sjemenke vanilije. Umutite šlag i jednu trećinu dodajte u smjesu, a ostatak sačuvajte. Na palačinku namažite kremu od kestena, zatim na nju stavite šlag i poklopite drugom palačinkom, te tako nižite dok ne dobijete oblik male torte.
U manjoj posudi rastopite čokoladu (ne smije zakipjeti jer će nastati grudice), dodajte malo neizrađenog vrhnja za šlag te pripremljenim čokoladnim preljevom prelijte palačinke.