Top 5 prijedloga za stvaranje zelenog i eko doma

Prve asocijacije na spomen zelenog i eko doma su priroda i štednja. Načina za stvaranje predivnog doma je mnogo, a mi smo s vama odlučili podijeliti top 5 prijedloga kojima istodobno možete zaštiti okoliš i smanjiti račune.

Led rasvjeta

Led žarulje, ne samo da osiguravaju uštedu energije i traju 8 puta dulje od fluorescentnih, nego su i bolje za zdravlje jer ne emitiraju ultraljubičaste ili infracrvene zrake. Vrsta ponuđene svjetlosti kod led osvjetljenja ne mijenja boje, što je čini idealnom za sve prostorije.

Reciklirani namještaj

Prije kupnje novog namještaja ipak još jednom provjerite što se može učiniti s postojećim ili starim namještajem. Ponekad stare ormare, komode i stolove uz malo prirodne boje, sitnih promjena i puno mašte možete pretvoriti u osebujne komade koji će vaš dom učiniti još zanimljivijim i privlačnijim.

Boje od prirodnih materijala

Bojanjem zidova prirodnim bojama poštujete okoliš i vlastito zdravlje te smanjujete zagađenje u domaćinstvu. Takve su boje biorazgradive i netoksične pa, za razliku od klasičnih, ne uzrokuju alergije, kožne reakcije ili glavobolje. Nemaju mirisa, što ih čini praktičnim i za bojanje u zimskim mjesecima. A za sve koji umjesto boja preferiraju malo zanimljiviji dizajn na zidovima, na tržištu se mogu pronaći tapete bez PVC-a, ekološki održive i lako perive.

Prirodne tkanine

Tkanine od pamuka, jute i konoplje su 100 % prirodne te ih se lako može uklopiti u različite stilove uređenja interijera. Izvrsno se kombiniraju s drvetom i proizvodima od prirodnih vlakana. Prirodne tkanine mogu se koristiti za posteljinu, presvlačenje sofa, fotelja i stolica te za izradu tepiha. 

Neizostavne biljke

Kakav bi to zeleni dom bio bez biljaka u njemu. Sigurni smo da imate svoje biljne i cvjetne favorite kojima ćete ukrasiti najdraže prostorije, a u širokoj paleti biljnih ljubimaca moguće je pronaći i one s višestrukim efektom, poput biljaka koje upijaju štetna zračenja, vlagu ili toksine u zraku.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

top-5-prijedloga-za-stvaranje-zelenog-i-eko-doma-ndash-jgl-obitelj