5 zanimljivih činjenica o ljubavi i zaljubljenosti

Veljača je mjesec posvećen ljubavi, s obzirom na činjenicu da sredinom toga mjeseca slavimo blagdan posvećen svim zaljubljenima. Tom prigodom donosimo nekoliko zanimljivosti o ljubavi i zaljubljenosti.

Valentinovo starije i od svetog Valentina

Premda se Valentinovo koje danas slavimo kao Dan zaljubljenih često povezuje s pričom u kojoj je sveti Valentin napunio zlatom čarapu siromašne djevojke koja se htjela udati, vjeruje se da je ono ipak starije i od svetog Valentina, odnosno da potječe iz poganskog običaja koji se štovao još u doba staroga Rima. Naime, Valentinovo se tada obilježavalo tako da bi se muškarci razodjenuli te ogrnuli kozjim plaštem, a nakon toga svaku ženu koju bi susreli udarali po stražnjici vjerujući kako će ih to učiniti plodnijima.

Otkud zaručnički prsten na lijevom prstenjaku

Iz antičkih vremena dolazi još jedan zanimljiv običaj, za koji je pak „kriv“ narod s druge strane Sredozemlja, odnosno stari Grci. Naime, oni su vjerovali da iz vrha prsta lijeve ruke, koji je bio tik do najmanjeg prsta, izlazi vena ljubavi koja vodi sve do srca. Zbog tog se vjerovanja prstenje koje simbolizira ljubav (bilo zaručničko, bilo vjenčano) stavlja na lijevi prstenjak, koji je po tome i dobio ime.

Zaljubljenost traje godinu dana

Ako razgovarate s bilo kojim dugovječnijim parom, uglavnom ćete čuti da je zaljubljenost kratkoga vijeka, ali je zato ljubav vječna. Istraživači mozga potvrdili su da je to istina te otkrili zašto je tome tako: naime, ljudski mozak ne može dulje od godinu dana održavati stanje zaljubljenosti.

Kad s nekim prekinemo, tu ćemo osobu voljeti još neko vrijeme

Taj naš isti vrckavi mozak kriv je i zato što se nakon prekida s određenom osobom osjećamo loše te što nam se čini da tek tada shvaćamo koliko smo je zapravo voljeli. Naime, premda brojne pjesme u sebi sadrže stihove koji kažu da nam ljubav ne smije biti navika, to ne vrijedi i za naš mozak. On jednostavno funkcionira tako da i nakon prekida još neko vrijeme ostaje u istom načinu rada koji je njegovao i tijekom veze s osobom s kojom smo nedavno prekinuli.

Privlači nas osoba sa sličnim imenom

Koliko poznajete parova koje čine osobe koje imaju različite inačice istoga imena? Premda se to naizgled može činiti čudnim ili smiješnim, američki znanstvenici otkrili su da nas više privlače osobe čije je ime što sličnije našemu. Tko zna, možda tu zanimljivu činjenicu možete iskoristiti i kao ulet vašem imenjaku prema kojemu gajite simpatije.

Komentiranje je zaključano.

5-zanimljivih-injenica-o-ljubavi-i-zaljubljenosti-ndash-jgl-obitelj