Pomaže li čaj kod grlobolje?

Da odmah odgovorimo na “vruće” pitanje iz naslova: da, čajevi itekako pomažu! Pojačan unos tekućine ključan je za održavanje vlažnosti grla i preveniranje dehidracije koja će dodatno pojačati simptome upaljenoga grla. Brojni čajevi pritom se odlikuju protuupalnim, antioksidativnim i antiseptičkim svojstvima, a s dodatkom meda stvaraju prirodnu branu od različitih bakterijskih i virusnih infekcija…

Želite li brzu i lako dostupnu pomoć u smirivanju nadraženoga grla, zeleni čaj dobar je izbor zbog antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Čaj od kamilice prirodni je lubrikant pa će vam biti od velike pomoći ako ste zbog upale promukli ili čak ostali bez glasa, a čaj od mente prirodno će utrnuti vaše grlo te tako ublažiti bol.

Toplo da, vruće ne!

Pazite da čaj pijete dok je topao, ali ne kipući, jer biste tako mogli opeći svoje osjetljivo grlo i prouzročiti si još veće probleme. Izbjegavajte čajeve koji sadrže visoke razine kofeina, a patite li od želučanog refluksa, držite se podalje i od čajeva s različitim citrusima i agrumima. Da, to znači i da cijeđenje limuna u čaj možda ipak nije tako dobra ideja kao što smo naučili od svojih baka!

Olakšanje s okusom tradicije

U tradicionalnoj medicini odavno su poznata blagotvorna svojstva čajeva od sljezova korijena, skliskog brijesta, marulje ili klinčića. Grgljanje ohlađenog čaja od korijena sladića može uspješno ublažiti simptome upaljenoga grla, no u većim količinama sladić može biti štetan pa je dobro posavjetovati se s liječnikom prije njegova korištenja. Čaj od đumbira dobar je za smanjivanje upale i jačanje imuniteta, a čaj od kurkume sa svojim antioksidativnim, protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pomoći će u ublažavanju bolova i iritacije grla.

Za svaku kućnu apoteku

No, ne trebate biti travar ili botaničar da biste uvijek imali spreman odgovor za probleme s grlom. Za početak, neka vam Holyplant sljezov i zeleni čaj te čajevi od kamilice, mente i korijena sljeza uvijek budu pri ruci i šalici. Za prvu pomoć kod promuklosti potražite Holyplant Septogal sprej, a za stanja koja prati produktivni kašalj preporučujemo vam Holyplant Jaglac otopinu koja pouzdano omekšava sluz u dišnim putevima. A sada trk do čajnika po novu šalicu zdravlja i dobrog osjećaja!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

pomae-li-aj-kod-grlobolje-ndash-jgl-obitelj