Tata dvoje djece: upute za preživljavanje

Ljudi gledaju kojekakve filmove katastrofe nakon kojih se pitaju: “Kako bih se snašao u slučaju apokalipse ili da završim na pustome otoku?” Međutim, nitko se nikada u mlađim danima nije zapitao: “Kako bih se snašao kao otac dvoje male djece?”

Osim što je to pitanje najrealnije od navedenih (ne nužno i realno jer treba preživjeti i samo jedno dijete), nekako sam uvjeren da je taj scenarij i kompleksniji i kompliciraniji.

Kada bi i došla neka apokalipsa, a ti si sam, bez djece – brineš se o samome sebi i sve super. Možda, ako si avanturističkog duha, i uživaš malo. Nakon brodoloma završiš na pustom otoku – big deal, napraviš kuću, uzgajaš nešto i praktički ljetuješ non-stop. Kada si otac dvoje djece od kojih jedno hoda kao zvrk, vrti se oko svoje osi i ima tendenciju da naglo krene u nepredvidivom smjeru, a drugo voziš u kolicima i, ovisno o raspoloženju, ili mirno spava ili je noćna mora svih špijuna iz okolice koji nekoga u blizini prisluškuju, svaki odlazak u dućan postaje avantura života, a kamoli nešto ozbiljnije.

Briga o dvoje malih stvorenja koja sama ne bi opstala niti u idealnim uvjetima neopisiv je pritisak. Razmišljanje o tome može dovesti do ludila. Na sreću, idućih 15-ak godina neću imati vremena ni za što, pa ni za razmišljanje. Onih 20-ak minuta u danu kada je u stanu mir jedino što nastojim je prikupiti zalihe strpljenja da sve gluposti koje je moj stariji sin radio od prvih dana do sada, a za koje sam imao razumijevanja jer, eto, beba je to, proživim opet, uz jednako mnogo razumijevanja za moju mlađu kćer. Npr., kada će prvi put pljunuti hranu na zid – ok, nije fora. Tvoj brat to je napravio davno, bilo je baš simpatično, ali sve je već viđeno. Molim te jedi kao da si tri godine starija!

Veoma je važno ne zakinuti drugo dijete za vaše strpljenje. Uživancija je veća kad vas je više, o tome nema spora, ali strpljenje je riječ koju ćete si najviše puta morati ponoviti kada dobijete drugo dijete. Osim za djecu, strpljenja će vam trebati i za samoga sebe jer – tko zna kada ćete se opet moći malo posvetiti sebi. Stoga, zaboravite na sebe i uživajte u svom novom životu punom novih života, to je jedini ispravan način!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

tata-dvoje-djece-upute-za-preivljavanje-ndash-jgl-obitelj