Kako se nositi sa stresom zbog gubitka posla?

Posao je važan aspekt u životu mnogih pojedinaca. Izvor je financijskih prihoda koji su potrebni za ispunjavanje osnovnih životnih potreba, a zaposlene osobe na poslu provedu i do trećine svoga dana. Gubitak posla može uzrokovati ozbiljne probleme i znatnu količinu stresa. Kao i nakon svakog gubitka koji možemo doživjeti, moguće su različite faze poput ljutnje, tuge pa čak i depresije, a nerijetko se javljaju i strah i panika. Ako se zateknete u takvoj životnoj situaciji, postoji nekoliko načina na koje se možete oduprijeti očajavanju i boriti protiv negativnih osjećaja.

Kraj jednoga razdoblja koji označava gubitak posla ujedno može značiti i početak novog, boljeg i uzbudljivijeg. Razmislite o svemu što ste dosad radili, kakav je taj posao koji ste radili ili ste pak mogli raditi nešto drugo, nešto što bi vam moglo donijeti veće zadovoljstvo. Ponekad je ljudima potrebna promjena, a da toga ni sami nisu svjesni. Zapitajte se što želite raditi i jeste li u fazi za isprobavanje nečeg novog te istražite kako možete ostvariti svoje želje. Iskoristite slobodno vrijeme koje ste dobili da se posvetite učenju i usavršavanju nekih novih vještina koje će biti potrebne za novi posao. 

Sredite svoj životopis, šaljite molbe i prijavljujete se na oglase za poslove. Potragu za poslom shvatite kao zadatak kojemu je potrebno ozbiljno se posvetiti. Svaki razgovor za posao ujedno je i vježba. Pripremati se za razgovore može rješavanjem testova ili smišljanjem odgovora na pitanja koja se ponavljaju. Nova pitanja koja ćete čuti na razgovorima mogu vas potaknuti na dodatno razmišljanje, a možda i naučite nešto novo o sebi. 

Održavanje rutine poput ranijeg ustajanja i odlaska na spavanje može imati vrlo pozitivan utjecaj. Vrijeme koje biste nakon ustajanja provodili na poslu iskoristite za rješavanje obveza za koje prije niste imali vremena ili se pak posvetite različitim hobijima kojima ćete lako okupirati misli. Posvetite se tjelovježbi i sportskim aktivnostima, bez izgovora, i učinite nešto dobro za sebe. 

Održavajte kontakte i družite se s prijateljima i poznanicima. Razgovarajte o svojim osjećajima s osobama za koje smatrate da bi vam mogle pomoći da se osjećate bolje. Koliko god to ponekad bilo teško, ostanite pozitivni i ne gubite nadu jer će možda već sutra uslijediti početak vaše nove karijere i blistave budućnosti. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-nositi-sa-stresom-zbog-gubitka-posla-ndash-jgl-obitelj