Najbolja i najgora hrana za probavu

Svima nam je poznato da je određena vrsta hrane dobra za našu probavu, dok bismo neke omiljene namirnice trebali konzumirati u manjoj količini. Ako ste se zapitali koja hrana pozitivno utječe na probavu, a koju bi možda bilo pametnije izbjegavati, donosimo važnu listu za sve one koji razmišljaju o dovođenju svojih prehrambenih navika u red.

Najbolji saveznici probave

Ako svoj dan volite početi finim jogurtom, samo tako i nastavite! Upravo je ta namirnica ono što vaša probava treba jer sadrži bakterije koje pozitivno utječu na probavu. Međutim, pri odabiru jogurta imajte na umu da nisu svi jogurti takvi, već samo oni koji sadrže žive i aktivne kulture bakterija. 

Ako ikad imate dilemu biste li radije popili kavu ili čaj, možda je najbolje rješenje upravo – voda!

Nemasno meso i riba također su dobar izbor jer ljudski organizam bolje podnosi nemasnu hranu. Kako nam je proljeće donijelo i sezonu šparoga, vrijeme je da i tu namirnicu uvrstite u svoju prehranu. Šparoge imaju diuretski učinak te mogu pomoći kod izlučivanja suvišne vode iz tijela te smanjenja nadutosti i plinova. Uz to, šparoge sadrže topiva vlakna koja izvrsno djeluju na cjelokupni probavni sustav. 

I, konačno, namirnica koja bi se u bilo kojem trenutku trebala naći na vašemu meniju je đumbir. Đumbir izvrsno djeluje na umirenje probavnoga sustava. Osim što opušta mišiće, sadrži i enzime koji potiču razgradnju proteina i sprječavaju nakupljanje plinova u crijevima.

Namirnice koje je potrebno izbjegavati

Znamo da je zabranjeno voće često najslađe, no važno je voditi brigu o probavi kako vam ne bi zadavala dodatne probleme! Masna i pržena hrana nije vam prijatelj i može izazvati žgaravicu te pojačano stvaranje želučane kiseline. Iako smo mlijeko trebali piti dok smo bili mlađi, većini osoba mliječni proizvodi ne sjedaju baš najbolje, a u ovaj popis možemo uključiti i alkohol čije prevelike količine mogu izazvati upalu želuca i poremetiti rad probave. Ako ikad imate dilemu biste li radije popili kavu ili čaj, možda je najbolje rješenje upravo – voda! Naime, kava, čaj i gazirana pića opuštaju mišiće jednjaka, a kao posljedicu mogu izazvati žgaravicu i grčeve. 

Ako ste slučajno posegnuli za namirnicom za kojom baš i niste smjeli, bez brige. RefluSTAT je tu za vas i vaš želudac. Sadrži alginate i karbonate koji brzo i učinkovito mehanički sprječavaju povratak želučanog soka u jednjak i umiruju cijeli probavni sustav. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najbolja-i-najgora-hrana-za-probavu-ndash-jgl-obitelj