
Sipe na crveno
Sipa je glavonožac koji živi uz obalu Atlantskog oceana, Sjevernog i Sredozemnog mora, a česta je u Jadranu, posebno u sjevernom dijelu. Najviše se hrani sitnom ribom i rakovima, a ima veoma ukusno meso. Naraste do 60 cm dužine i preko 3 kg težine.
Najpoznatije jelo od sipe je crni rižot, koji je u prošlosti bio sirotinjska hrana poput hobotnice. Danas je sipa vrhunska delicija koja se može spremati na „milijun“ načina. Mi donosimo recept „na crveno“ u kojemu će, sigurni smo, uživati svi kušači!
Sastojci za 4 osobe
800 g malih sipica
2 glavice crvenog luka
3 dl crvenog vina
600 g pelata
2 dl pasate od pomidora
1 glavica češnjaka
½ limuna
5 kapara
2 srednje velike mrkve
peršin, lovor, ružmarin
maslinovo ulje
Worcestershire sauce
mala žlićica osušenih rajčica
sol (moguće zamijeniti vegetom ili kockom za juhu)
bijeli papar
pola žličice smeđeg šećera
Tabasco sauce
Receptura
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 ½ h
Očistite i narežite sipe na komade veličine jednog zalogaja. Očistite češnjak, luk i mrkvu te fino narežite ili naribajte. U zdjelu dodajte maslinovog ulja i na srednje jakoj vatri popržite mrkvu i luk, dok luk ne postane staklast, zatim dodajte sipice. Kada sipe poprime bijelu boju, dodajte crveno vino i smanjite vatru na srednje slabu. Kad alkohol od vina ispari, dodajte pelate, pasatu, češnjak, kapare, osušene rajčice i začinsko bilje. Ukoliko koristite vegetu ili kocku za juhu, stavite za vrijeme kuhanja. Pustite na srednje slaboj vatri 20-ak minuta, miješajući povremeno da tekućina ispari, zatim pokrijte na slaboj vatri i nastavite kuhati još 40 minuta. Na kraju, dodajte šećer, posolite i popaprite po potrebi te dodajte svježe nasjeckanog peršina, pet kapljica Tobasca, Worcestershirea, 0,5 dl vina i limuna po želji. Izmješajte sve sastojke i kuhajte još 5 minuta. Poslužiti toplo sa smeđom rižom i salatom za zdravi obrok u svako doba godine.
Fotografija je ilustrativna.