Što ako vas majčinstvo ne ispunjava?

Majčinstvo se smatra jednom od najljepših uloga koju žena može imati, no brojne se žene nakon poroda teško snalaze u novonastaloj situaciji. Dolaskom djeteta u vaš život, mijenja se vaša svakodnevica i nikad u potpunosti ne možete biti spremni na sve što majčinstvo nosi sa sobom. Vrtlog je to neobičnih osjećaja – od sreće, tuge do postporođajne depresije.

Tijekom devet mjeseci žene se prilagođavaju promjenama koje trudnoća nosi sa sobom: promjenama u tijelu, emocionalnom stanju i vanjskom životu. Nakon poroda i povratka kući s malom bebom, počinje novo razdoblje. Kave s prijateljicama, izlaske i poslovne projekte odjednom su zamijenile neprospavane noći pokraj dječjeg krevetića i život s bebom koju ni trenutka ne možete ostaviti samu. 

Žene koje su do poroda vodile aktivan i ispunjen život suočavaju se s frustracijama o kojima se često ne priča u javnosti. Osim privatnog i poslovnog života, mijenja se i partnerski odnos za koji sada nemaju vremena, a nužan je za održavanje zdrave i stabilne veze između supružnika. Tome svakako ne pridonose niti promjene na tijelu i višak kilograma nakupljenih tijekom trudnoće, zbog čega se većina žena nakon poroda ne osjeća atraktivno. 

Pojava takvih osjećaja sasvim je normalna i ne morate se zabrinjavati ako vas uloga majke u potpunosti ne zadovoljava.

Neka vas ne brine što druge majke na sasvim drukčiji način pristupaju majčinstvu i svojoj ulozi u obitelji. Svatko je odgovoran za sebe i ne postoji točan obrazac ponašanja koji vrijedi za sve. 

U samim počecima vjerojatno nećete imati vremena za svoje želje, no kako vaša bebica bude rasla, i vi ćete se mijenjati i pokušati donekle vratiti svoj život u stanje od prije trudnoće. 

Majčinstvo vam može pomoći da posložite prioritete i otkrijete što vas uistinu veseli. Kada osjetite umor, bez grižnje savjesti zamolite obitelj ili prijatelje da vam pričuvaju dijete i priuštite si dugo željenu kavu s prijateljicama ili omiljeni kozmetički tretman. 

Majčinstvo je putovanje na kojem je vrlo lako izgubiti sebe. Biti majka velika je i važna ulogu u životu svake žene, no ne i jedina. Nemojte se opterećivati stereotipima i otkrijte svoj put. Sretna i ispunjena majka, ujedno je i najbolja majka! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-ako-vas-majinstvo-ne-ispunjava-ndash-jgl-obitelj