Sve što morate znati o peludnim alergijama

Proljeće je u punom jeku, a to obično znači i visoku koncentraciju peludi u zraku. Ako ste alergični na pelud nekih biljaka, važno je da znate kako preživjeti proljeće s minimalnim simptomima.

Kao i kod svake alergije, organizam alergičara peludno zrnce prepoznaje kao strano tijelo koje ga napada pa se brani pretjeranom (alergijskom) reakcijom. Kao posljedica alergijskog napada pojavljuju se neugodni simptomi koji u prvom redu napadaju dijelove organizma kroz koje pelud ulazi u njega, kao što su gornji dišni putevi, oči i koža. No, alergijska reakcija može biti i sistemska pa rezultirati i povišenom tjelesnom temperaturom ili nekim drugim ozbiljnijim simptomima.

Nadraženost gornjeg dišnog sustava zbog alergijske reakcije naziva se alergijski rinitis, a karakterizira ga pojačano lučenje bistrog sekreta, svrbež i peckanje u nosu te začepljenost nosa. Može biti popraćena i kašljem zbog slijevanja sekreta u grlo.

Kako ispiranje nosne sluznice fiziološkom otopinom ili morskom vodom smanjuje intenzitet alergijske reakcije, preporučuje se korištenje pripravka Aqua Maris 4ALLERGY. Alergenima su izložene i oči koje, također zbog nadraženosti, pojačano suze te su crvene i svrbe. Za smirivanje tih simptoma preporučuje se korištenje kapi Vizol S ALLERGY.

Oni koji su alergični na pelud trebaju izbjegavati otvoreni prostor u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku te zatvarati vrata i prozore. Šetnja i boravak u prirodi preporučuju se u jutarnjim satima ili nakon kišnog perioda kada je koncentracija peludi manja.

Savjetuje se i primjena preventivnih mjera za smanjenje izloženosti alergenima. Oni koji su alergični na pelud trebaju izbjegavati otvoreni prostor u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku te zatvarati vrata i prozore (posebno tijekom vjetrovita i sušna vremena). Šetnja i boravak u prirodi preporučuju se u jutarnjim satima ili nakon kišnog perioda kada je koncentracija peludi manja. Nakon povratka iz prirode svakako se treba istuširati, oprati kosu i odjeću te tako smanjiti razinu peludi u kući. Osim toga, preporučuje se i primjena filter-uređaja u kućnim uvjetima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-to-morate-znati-o-peludnim-alergijama-ndash-jgl-obitelj